Очаква се реколтата от слънчоглед да надхвърли 300 кг/дка

В Добричка област

След падналите обилни валежи очакванията са реколтата от слънчоглед в Добричкия регион да надхвърли 300 килограма от декар, съобщи на БТА професор д-р Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. Областта е сред най-големите износители на маслодайно семе в страната, като площите със слънчоглед през тази стопанска година надхвърлят 823 000 декара.
Преди обилните дъждове посевите бяха на ръба на критичното състояние,но вече има достатъчно влага. В землището на Добруджанския земеделски институт са натрупани 40 литра на квадратен метър, каза професор Киряков.По думите му слънчогледът налива семе и с прогнозата за добра реколта в края на август-началото на септември ще започне жътвата.
В масивите на научния институт се отглежда слънчогледовият хибрид "Енигма" - сред първите български имитолерантни хибриди, създадени в селекционната база. Очакваме хибридът, добивът от който надхвърля 330 килограма, скоро да бъде признат и догодина да бъде предложен на земеделските производители за пролетната сеитба,заяви професор Киряков. Имитолерантните хибриди са резистентни към третирането с определен препарат и това намалява стреса при посевите и рефлектира върху добива, съобщава БТА.