Днес е Илинден постарому, морето е бурно и опасно

От БЧК съветват плажуващите да спазват флаговата сигнализация и да не влизат в неохраняеми зони

Морето днес на север е опасно и бурно. Това сигурно не е случайно, защото днес е Илинден по стар стил. Знаем поверието, че на деня на Св. пр. Илия морето се обръща и взима жертви. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди светията, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. Църковният празник е наречен от народа Илинден. Народната традиция забранява къпането в реките и морето на Илинден, защото св. Илия обичал на този ден "да си взема курбан".


От БЧК съветват плажуващите да спазват флаговата сигнализация и да не влизат в неохраняеми  зони, тъй като при силно вълнение прибоят има голяма ударна сила, която може да повали човек, да го удари в дъното, да го влачи и да му причини контузии. Това в много случаи води до удавяне.
След достигането до брега водните маси се връщат обратно и предизвикват мощен воден поток устремен към морето. Този поток сякаш „измъква” дъното под краката на къпещите се и прави излизането на брега трудно, това е т.н. придънно течение.