Захариева на двудневно посещение в Босна и Херцеговина

Тя ще представи приоритетите на предстоящото ни европредседателство

Заместник-министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на двудневно посещение в Босна и Херцеговина днес и на 4 август, съобщиха от пресслужбата на МВнР. Вицепремиерът Екатерина Захариева продължава балканската си обиколка.

Първият ни дипломат ще представи приоритетите на предстоящото през 2018 г. Българско председателство на Съвета на ЕС. Основен фокус сред тях е поставен върху европейската перспектива на страните от региона на Западните Балкани.

Днес Екатерина Захариева ще посети военната база Бутмир. Там тя ще се срещне с командващия въоръжените сили на ЕС в Сараево (EUFOR) - генерал-майор Антон Валднер, с командира на Щаба на НАТО в столицата на БиХ - бригаден-генерал Робърт Хюстън, както и с българския военен контингент в състава на EUFOR.

В първия ден от посещението си в БиХ вицепремиерът Захариева ще проведе и среща с представители на местното самоуправление, на институцията на Омбудсмана и на неправителствения сектор в страната.

Утре първият ни дипломат ще разговаря с министъра на външните работи на страната Игор Църнадак. Тя ще се срещне и с Бакир Изетбегович, член на Председателството на Босна и Херцеговина, както и със заместник-председателстващия Съвета на министрите и министър на външната търговия и икономическите отношения на страната Мирко Шарович.

В рамките на работен обяд, вицепремиерът Екатерина Захариева ще разговаря и с министъра на отбраната на Босна и Херцеговина Марина Пендеш.

По време на балканската си обиколка Екатерина Захариева вече посети Република Сърбия, Република Албания, Република Македония и Румъния.