М. Маринов: Бизнесменът от Пловдив се е самоубил

Бивш военен е откраднал оръжието на самоубийството от вещомания

На съвместна пресконференция на Областната дирекция на МВР и Окръжната прокуратура в Пловдив бе обявено къде е било оръжието по случая с открития мъртъв 43-годишен бизнесмен в парк „Лаута“, предаде Агенция „Фокус“. На специалната пресконференция, на която присъства и главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, бе обявено, че всички доказателства и резултати от експертизи вече с категоричност сочат, че става въпрос за самоубийство.

С категоричност е установено, че оръжието е било откраднато от местопрестъплението от 74-годишния бивш военен Симеон Стоев, който имал склонност към вещомания, разкриха разследващите. Образувано е второ досъдебно производство. Има свидетели, които са видели 74-годишния мъж да се навежда и да взима нещо, докато е установявал дали е жив бизнесменът Данаил Божилов.

Вече са готови и резултатите от натривките по ръцете на самоубилия се бизнесмен, както и на бившия военен, според които оръжието безспорно е било откраднато от него. Полицията е направила обиск в дома му и оръжието е било иззето. Обискът е осъществен 5 дни след самоубийството.

Забавянето на разследването е дошло от необходимостта да има доказани факти по съответния процесуален ред. „Към момента имаме изготвени достатъчно експертизи, извършени са всички процесуално следствени действия и има конкретна информация по случая“, уточни Маринов.

„Можем категорично да заявим, че към този момент самоубийството е единствената версия”, заяви заместник окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов. Той уточни, че в близост до трупа на Данаил Божилов, на около метър, е намерена единствената гилза от законно притежавания от него пистолет. Заключенията от балистичните експертизи доказват, че има съвпадение на калибрите, тоест че гилзата произхожда от пистолета на починалия. В трупа на Божилов е открито предсмъртно писмо, свързано с определени притеснения и намеренията му да сложи край на живота си. Доказано с графологична експертиза е и това, че почеркът в писмото е на убития.

В хода на разследването са разпитани кръг от лица, които първи са открили трупа. Установено е чрез свидетели, че лице от мъжки пол, на 74 години, се приближава до трупа и се навежда и взема нещо от земята. Предприети са били редица действия, които да установят местоположението на оръжието на починалия. Вчера жилището на мъжа, който е бивш военен от Гранични войски, е било претърсено. В него е бил намерен пистолетът на самоубилия се Данаил Божилов.

„До момента бившият военен Симеон Стоев ни заблуждаваше, че не е взел пистолета”, каза главният секретар Младен Маринов. След това той е признал дори това, че е взел и цигарите на самоубилия се в парка бизнесмен. Според прокуратурата става дума за вещомания, т.е. склонност да се трупат стари вещи. Пистолетът е бил скрит.