Комплекс над село Ангел войвода обявен за археологическа ценност (снимки)

Градът на Слънцето бе обявен за археологическа ценност с национално значение от Междуведомствената комисия към Министерството на културата

Археологическият комплекс над село Ангел войвода в община Минерални бани, област Хасково, добил популярност като Град на Слънцето, бе обявен за археологическа ценност с национално значение от Междуведомствената комисия към Министерството на културата. Това обяви на пресконференция, проведена на мястото на разкопките ръководителят на разкопките доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН, съобщават от БНТ. Процедурата обаче е доста тежка и ще трябва да мине още известно време до нейното финализиране, каза още археологът.



Вече месец продължават археологическите разкопки на обекта над село Ангел войвода. Сред находките е бронзов кръст - орнаментация от 5-ти век. След месец работа можем да дадем някои предварителни данни за резултатите, които постигнахме до момента., казва Здравко Димитров. Целта на проучването тази година е да се разкрият повече от основните акценти на археологическия комплекс. Този важен не само за община Минерални бани, а за цяла България археологически обект в момента се проучва на шест отделни сектора.

Имам предвид шест подобекта в източната част на върха, където е разположена крепостта и старото тракийско светилище. Тези подобекти са Северната крепостна стена, където имаме една доста добра запазеност на крепостния зид. В момента буквално зад нас се проучва източното трасе на крепостната стена, пряко свързано с най-важния акцент на археологическия комплекс - скалната гробница.

Буквално преди няколко дни успяхме да разкрием и скалния проход, който води към светилището от южната страна. Това е сечено в скалите стълбище, много наподобяващо това на Перперикон. В него по-късно е бил изграден най-вероятно един от входовете на крепостта - кула -вход, която е била на дървени греди и е доста интересна като архитектурна конструкция. И освен тези три сектора, ние вече успяхме да разкрием най-голямата шарапана в този район, която беше буквално загубена в гъстите гори, покрили хълма.



Скалните ниши, които са 17 на брой, са изключително атрактивни и много важни за изследването на комплекса, както и големия скален олтар, който се намира в близост до тях. Последният обект над който работят археолозите и смятат, че ще могат да проучат до края на разкопките е щерната – водохранилището, което се намира буквално в центъра на крепостта и е от времето на късната античност.