Захариева: Липсата на свързаност пречи на страните от Балканите

Без европейска перспектива нямаме стабилност, мир и просперитет, икономическо развитие и работещи институции

Липсата на свързаност пречи на страните от Балканите – трябват ни по-добри пътища, железопътна инфраструктура, газова и електрическа връзка. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за босненската държавна телевизия BHRT, цитира Агенция "Фокус".

Във връзка с предстоящото през 2018 г. Българско председателство на Съвета на ЕС и поставения основен фокус върху европейската перспектива на страните от региона на Западните Балкани, Захариева коментира: „Каквито и усилия да полага България, ако правителствата на тези държави не полагат усилия за изпълнение на препоръките, за напредъка с реформите, малко вероятно е да се случат много осезаеми неща по време на Председателството ни“.

Вицепремиерът заяви, че е оптимист , защото вижда и чува ясно изразена воля от правителствата на държавите от Западните Балкани. „Имате нашата подкрепа и то не само на думи. Не случайно в началото на мандата ми, от 3 месеца съм министър на външните работи, искам да посетя всички страни от Западните Балкани, за да чуя от какво имат нужда, с какво можем да им помогнем по време на Председателството ни“, добави тя.

По думите й подкрепата може да бъде не само в организирането на срещите на високо ниво, а и с експертиза. „Експертиза от България, да споделим нашия опит, не само нашите най-добри практики, но и лошите по пътя на европейското ни развитие, ще бъдат много полезни за правителството и общините ви“, обясни външният ни министър.

„Ние сме първата държава, която призна независимостта ви на 15 януари 1992 г. Имаме много интензивна програма за развитие, финансираме тук различни общини, проекти. Имаме различни посещения на различни нива“, коментира Екатерина Захариева.

„Трябва да дадем тласък на тези добри отношения чрез свързване на бизнес с бизнес, на хора с хора, местните власти. Това, което пречи на всички страни на Балканите е липсата на свързаност между нас. Нямаме добри пътища, директни връзки, полети. Силно подкрепяме Берлинския процес, финансиране на проекти, които свързват на само Западните Балкани с останалата част на Европа, но и свързването между нас. По-добри пътища, железопътна инфраструктура, газова и електрическа връзка – това ще сближи хората и ще доведе бизнеса. Нека работим за свързаност между нас“, допълни вицепремиерът Захариева.

"Без европейска перспектива нямаме стабилност, мир и просперитет, икономическо развитие и работещи институции", обясни тя.

„От 1 януари 2018 г. България поема официалното председателство на Европейския съвет. Един от основните ни приоритети е разширяване на Западните Балкани и европейската перспектива на Западните Балкани - на нашите съседи и добри приятели“, каза Захариева.

По думите ѝ поводът за тази балканска обиколка не е само българското председателство. „Ние сме приятелски страни и много ми се иска да засилим сътрудничеството, което имаме“, заяви вицепремиерът.

Според нея има добър стокообмен между България и Босна и Херцеговина, но има още много перспективи. „Много ми се иска да свързваме хората, бизнеса и местните власти. Иска ми се да чуя и вашето правителство – какви са плановете му, защото колкото и да искаме да помогнем, ако не си свършите домашното тук, няма как да се случи и моето съобщение навсякъде е „помогнете си, за да ви помогнем и ние. Ние ще положим всички усилия, започвайки още тази година, по времето на естонското председателство, със срещи на 25 октомври в София на министрите на правосъдието и на вътрешните работи в Съвета по правосъдие и вътрешни работи, европейските министри и министрите от държавите в Западните Балкани. Знаете колко са важни върховенството на правото, правата на човека, борбата с корупцията и организираната престъпност по пътя за европейското развитие“, добави Захариева.

„Сроковете, които беше поставило нашето правителство, не бяха спазени. Добре е да се отложи малко във времето изготвянето на отговорите за председателството, които да бъдат представени пред ЕК, така че да бъде направено качествено. Силно се надявам това да се случи до края на годината“, каза още вицепремиерът.

По думите ѝ новият срок е до края на ноември. „Ако въпросникът бъде представен и добре подготвен до края на годината и да се направи анализ от страна на ЕК, има голяма вероятност по време на българското председателство да се получи силна препоръка за статут на кандидат. Имаме рядък шанс 4 държави една след друга за две години да председателстват Съвета на ЕС, започвайки от Естония, България, Австрия и Румъния. Това са държави, които подкрепят разширяването на Западните Балкани и присъединяването към ЕС“, посочи Захариева.

По думите ѝ това няма да стане в близките няколко години, но ако работата се върши и реформите се случват, подкрепата е рядък шанс за държавите в балканския регион. „Ние твърдо вярваме и неслучайно това е един от основните ни приоритети, че без европейска перспектива нямаме стабилност, мир и просперитет, икономическо развитие и работещи институции. Това е гаранция за мир и стабилност на нашия регион“, каза още Захариева.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"