Само за това денонощие огнеборците са гасили 200 пожара

В над 90% от случаите основната причина за възникването на пожарите е човешка намеса

Близо 200 пожара са гасили огнеборците на територията на цялата страна само за последното денонощие. Това съобщи в ефира на бТВ старши комисар Асен Игнатов, зам.-директор на „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР. "За момента няма тежък пожар, с който да не можем да се справим", добави той.

"В ситуацията, в която се намираме – високите температури и липсата на валежи, вероятно броят на произшествията ще се повишава", предупреди обаче той.

"В над 90% от случаите основната причина за възникването на пожарите е човешка намеса. Отделен е въпросът, че не бихме могли да се произнесем къде има умишлени действия и къде – небрежност", каза Игнатов.

Съветът му е да не се пали огън, независимо дали в собствения имот, в полето или в гората. "Ангажимент на всеки гражданин е да бъде отговорен и да си дава сметка какво прави, защото паленето на огън в тази ситуация е не само административно нарушение, но и потенциално престъпление", добави той.

В седем области в Северозападна и Югозападна България е обявен оранжев код за опасно време. Най-голяма опасност от пожари има по поречието на р. Дунав, в Югоизточна България и крайните югозападни райони. В следващите дни опасността ще се увеличи в повече райони заради повишаването на температурите.