Над 300 души протестират пред община Каварна

Блокираха и международния път Румъния-България

Над 300 души протестират от тази сутрин пред община Каварна, като протестът е насочен срещу заповедта на МОСВ за забрана на всякаква дейност на териториите попадащи в защитени зони. В протеста участват не само жители на общините Каварна, Шабла и Балчик, но и от Ахтопол, Несебър и Бургас, защото се засягат интересите и на рибари. Общественото обсъждане, което бе насрочено за 10.00 ч. днес вероятно ще бъде отложено. За това настоя и кметът на Каварна Нина Ставрева, която поиска на следващата среща да присъстват и международни експерти. МОСВ трябва да представи точни данни, за да не се отнема правото на земеделци и рибари да прилагат своя поминък.
Народният представител Йордан Апостолов заяви, че сутринта е провел разговор с вицепремиера Валери Симеонов, който е „против зеления рекет към хората”. Депутатът предложи да се направи подписка и  да се внесе в Народното събрание, където  проблемът също да бъде обсъден. Всички институции, включително представители на земеделците и рибарите от региона, трябва да представят своите виждания. Да бъде направен и пълна ревизия на НАТУРА 2000 и тогава да се насрочи публично обсъждане на проекта за защитените зони.  Голяма част от морето и земеделски земи от крайморска Добруджа попадат в НАТУРА 2000. Забраната засяга 23 хиляди дка земеделска земя, 440 хиляди кв. м. водни площи в Черно море,  засегнатите жители са над 25 хиляди. Става дума за 1800 рибарски лодки и 142 големи рибарски кораба, съобщава МГ Добруджа.

Протестиращи в Каварна блокираха международния път Румъния-България, вече има и информации за километрични опашки, съобщи преди малко БНТ.