Археолози представиха открития в рамките на археологически сезон 2017 в Червен

Животът

05-08-2017, 11:00

Снимка:

РИМ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Интерактивен музей в Балчик ще представя храма на Кибела и антична крепост

Средновековният град Червен е един от най-големите военно-административни, стопански и църковно културни центрове на Второто българско царство

На пресконференция на терен в Средновековния град Червен, археолозите Стоян Йорданов и Светлана Великова представиха част от откритията в рамките на археологически сезон 2017.

Археологическото лято стартира на 10 юли, като в рамките на един месец се проучва напълно нова крепостна зона. Вниманието на специалистите е насочено към западната част на средновековния град, където е разположена втора крепостна стена. Ръководител на проучването е археологът Стоян Йорданов. Както и минали години, участват студенти от различни университети в Обединеното кралство по програма „Erasmus+”. В археологическите разкопки този сезон вземат участие и колеги специалисти от Русе, Сливен, Клисура и Павликени.

Още в първите дни на проучването става ясно, че разкопаваната структурата е основа на църква – шестнадесета, разкрита до момента на територията на Средновековния Червен. Тя е разположена от едната страна на крепостната порта, с ширина от 6 метра и вероятна дължина – 13 метра. Размерите и начинът на градеж я отвеждат сред най-преставителните храмове на територията на средновековния град. От северната страна на църковната постройка, както и в нейната вътрешност се разкриват четири гробни камери. Разкрити са множество фрагменти от стенописи в разнообразни цветови нюанси, които някога са украсявали стените на постройката. Вероятната датировка за храма е ХІV век.

Средновековният град Червен е един от най-големите военно-административни, стопански и църковно културни центрове на Второто българско царство (ХІІ-ХІV в.). Когато достига своя връх в развитието си, територията му включва вътрешен град, разположен върху високо скално плато в извивка на р. Русенски Лом и външен град, заемащ неговото подножие. Изцяло запазена е триетажната бойна кула на западната стена на градската цитадела. Градът израства като голямо търговско-занаятчийско средище, с развити железодобив, железообработване, златарство, строителни, художествени, битови и други занаяти. След 1235 г. става седалище на Червенската митрополия. В околността му възникват много скални манастири.

Червен е археологически обект със значим принос в изучаването на средновековната българска култура. Началото на археологическото проучване е поставено през 1910/1911 г., а от 1961 г. разкопки се провеждат всяка година. Разкрити са замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, църкви, обществено-административни сгради, много жилища и значими археологически находки. Национален археологически резерват от 1965 г.