В университетската болница вече има уродинамичен кабинет

Животът

05-08-2017, 15:43

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Закриха отделението по урология в МБАЛ в Добрич

Това на този етап е единственият в областта

Първият кабинет в областта за изследване функцията на долните пикочни пътища заработи в УМБАЛ Бургас. Той е част от Отделението по урология на болницата, а целта му е да помага в диагностиката на заболявания, свързани с уринирането при мъжете и при жените.

„Кабинетът е оборудван с чисто нов урофлоуметър, който  изследва долния уринарен тракт. Пациентът сяда на специален стол и уринира в съд, към който са прикрепени датчици.През това време апаратът прави анализ и показва графика на количеството отделена урина, продължителността, максималната  и средна скорост на уринния поток”, обяснява началникът на Отделението по урология д-р Николай Миринчев.

Урофлоуметрията е неинвазивно, скринингово изследване, което обективно показва уринния ток- количеството урина за единица време. Тя се провежда  за оценка на функцията на отделителната система. Резултатът от скрининга е под формата на автоматична графична характеристика на струята: максимална и средна скорост, както и обем на отделената урина.

„Урофлоуметрията е подходяща при всички пациенти със симптоми на долните пикочни пътища (СДПП ). Те са два вида – симптоми на съхранението на урина в пикочния мехур,  чести и неотложни позиви за уриниране, нощно уриниране повече от 2 пъти, изпускане на урина и др. Също симптоми на изпразване на урина -  тънка струя, прекъсване на уринирането, трудно започване на уриниране, чувство за недоизправане на пикочния мехур и др.”, казва  д-р Миринчев.

Изследването е препоръчително и при всички пациенти с доброкачествена простатна хиперплазия (уголемяване на простатната жлеза). То е задължително преди започване на терапия (медикаментозна или предоперативна интервенция на простатната жлеза), както и по време и след проведена операция.

Подготовка на пациентите преди урофлоуметрия включва: изследване на урокултура, изготвяне на  IPSS въпросник (само за мъже), изготвяне на микционен дневник, пациентът да не е уринирал 2-4 часа преди изследването.