Преображение Господне е! Манастирът край Търново посреща миряни с рибен курбан за здраве

Велико Търново Лайф

06-08-2017, 08:59

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Държавата отпусна средства за ремонт на моста в Шемшево и пътя към Преображенския манастир

Тържествено богослужение започна сутринта в Преображенския манастир край В. Търново, по повод днешния празник.

Днес миряните, които се стичат в Преображенския манастир могат да опитат от рибния курбан за здраве, приготвен от доброволки със закупени от игумена отец Георги шарани.

На 6 август Православната църква отбелязва Преображение Господне. На този ден Иисус Христос се преобразява пред трима от учениците си, за да докаже своя божествен произход. „...лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина.“ Според евангелията Исус Христос, Петър, Яков и Йоан се качват на планина и там Исус се преобразява пред тях.

Според народните вярвания, от Преображение Господне "лятото се пречупва" и времето се преобръща - върви към есента и студа. Щъркелите започват да се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи. Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеника в църквата. До този ден не се разрешава да се яде грозде.

Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде. Затова през нощта майките държат децата си будни, карат ги да гледат към небето, дано видят, когато се отворят небесните порти, та да се помолят за голямо богатство и късмет.