Борисов: В "Полимери" Девня е имало разбойническа приватизация (видео)

Аз съм убеден, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж ще си получат заслуженото

"Кажи сега за какво искаш 15 милиона", попита Борисов. Това попита премиерът Бойко Борисов Областния управител на Варна по време на посещението си в Завода за полимери в гр. Девня. След като се запозна със ситуацията, премиерът заговори какво следва тепърва. "Искам да успокоя хората в региона и самата Варна, защото това е една екологична бомба. Обръщам се и към Зелените, защото освен всичко ,което правят, трябва да наблюдават и тези процеси. Защото е имало една разбойническа приватизация. Звучи като виц, но е факт“, посочи Борисов.

„Няколко пъти съм говорил с главния прокурор, даже преди малко му звъннах да го питам дали може да оглася това, което говоря сега. Аз съм убеден, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж ще си получат заслуженото. Това предприятие е било уникално на Балканите. От него идва директно тръба от Нефтохим и сега всичко е разграбено. А собствениците карат "Майбах" и ми дават оценка, което ме накара да действам“, каза още премиерът. „Убеден съм, че главният прокурор ще направи така, че да има дело от срещу неизвестен извършител, да бъде вече известен“, каза още Борисов. 15 милиона за Варна, Провадия и Девня могат да бъдат похарчени за много по-смислени цели, заяви премиерът. Не е честно да изкарваме пари за заплати и пенсии, а те да отиват за погасяване на стари дългове. Според Борисов, новият собственик има за цел заводът да бъде нарязан за скрап и да бъде "приключен окончателно".

Основен кредитор на Завода за полимери е АЕЦ "Козлодуй" и НАП. След като държавата преведе пари за утилизация на отровните продукти, тя става също кредитор на завода.  Очаква се обезвреждането на резервоарите да започне идната седмица. Те ще бъдат превозени за утилизация до европейски държави.


Бившият завод "Полимери" в Девня

Публикувахте от Boyko Borissov в 6 август 2017 г.