Археологическо откритие на Перперикон

Археолози откриха "град на мъртвите" в Перперикон

Една от най-големите ценности на тазгодишните разкопки - "Градът на мъртвите", са открили археолозите в Перперикон. Това каза проф. Николай Овчаров на пресконференция днес в Националния пресклуб в БТА. Некрополът се намира до най-голямата средновековна средновековна базилика в Родопите.
Професорът уточни, че археолозите са намерили 105 гроба от периода 12-14 век, които представляват много добре оформени гробни камери (саркофази), разположени един върху друг. Гробовете вече са заснети от дрон, съвсем скоро предстои тяхното отваряне и проучване.
Археологът каза още, че това е третият голям некропол от този период, разкрит на Перперикон.

През миналата година са били открити около 30 гроба, от които са излезли доста интересни находки - дамски накити, бронзови гривни, обеци, наушници. Имало и е няколко надгробия, които са обозначавали по-престижните гробове. 
От периода 12-14 век вече има открити над 500 гроба. Според проф. Овчаров това дава възможност да се направят и заключения относно броя на жителите на Перперикон през средновековието. По думите му точна цифра не може да се каже, но със сигурност са били няколко хиляди.
Професор Овчаров разкри и за друга интересна находка - надписите в базилика номер две. Откритите там графити показвали, че връзките между Перперикон и Филипи са били изключително тесни. Сред изброените имена в тези надписи е името на мъченик Порфирий от района на Филипи. Смята се, че той и Онисофор са били преки ученици на апостол Павел.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен