Експерт: Масово се подценяват рисковете от жегите

Не трябва да се приемат сладки течности, защото захарта води до нарушаване на усвояването на водата в червата

Заради жегите от изминалите дни спешните лекарски кабинети са се напълнили с пациенти. В ефира на БНТ кардиологът д-р Ива Желева заяви, че все повече хора под 40 години получават инфаркт. Тя добави, че масово и млади, и възрастни подценяват рисковете, които крият високите температури.

"Това е, че не трябва да се стига до усещането за жажда. Трябва регулаторно при усещане, че има потене на кожата, означава, че трябва да започнем приема на вода, който трябва да е минимум при горещо време две чаши на час. Сутрешните хладни часове и вечерните приема на течности е лесно да се редуцира. Водата трябва да е хладка, не студена. Студената вода води до спазъм на съдовете, на стомаха и води до т. нар. спазми, при което се нарушава нейното усвояване. Не трябва да се приемат сладки течности, защото захарта води до нарушаване на усвояването на водата в червата и насищането на кръвта с течности се затруднява", обясни д-р Желева.

"Друг основен проблем на горещините е много бързото обезводняване на организма, което също се регулира от тези загуби през кожата и разширяването на съдовете, от една страна. Сърцето точно в тези горещини се натоварва страшно много и докато при нормална температура циркулацията и обема кръв, който захранва и минава през кожната повърхност е около 300 милилитра за минута. При повишаване на температурата този дебит може да стигне до 7,5 л. за минута", съветва още тя.

"Обикновено сърцето има компенсация при здравите хора като повишава сърдечната честота и повишава помпената сила. Настъпва едно преразпределение на кръвта, която се изтегля от вътрешните органи, за да покрие нуждите на кожата, за да засили топлообмена и да освободи натрупаната температура вътре в тялото. Това нещо при здрави хора се компенсира с отводняване или хидратация и охлаждане", коментира специалистът.

"Така наречение топлинен стрес, който се свързва с тези горещини, които все по-често заради промяната в климата по земята ще са по-продължителни и по-неприятни. През миналата седмица имахме няколко пациенти с остър инфаркт, които са на възраст под 40 години и просто за 2-3 дни те бяха трима", обобщи още д-р Ива Желева.