Борисов и Димов: Искаме да намерим отговорно и балансирано решение за "Калиакра"

Ще търсим пресечната точка на всички заинтересовани страни и ще се стремим да съхраняваме природата по европейски начин

Искаме да намерим отговорно и балансирано решение по проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, потвърдиха днес в МС премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Нено Димов на работна среща по проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра.
Ще търсим пресечната точка на всички заинтересовани страни и ще се стремим да съхраняваме природата по европейски начин, каза Нено Димов. Планът за управление на защитената територия не се изработва в МОСВ - той ще се направи, като се отчетат максимално повече гледни точки. Искаме да направим нещо трайно работещо, а не хората да спорят с години по него, добави министърът.
Вчера премиерът Бойко Борисов обсъди проблема "Калиакра" с еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела.

Министър Нено Димов съобщи, че също е разговарял с него. Информирах комисаря, че ще търсим ефективни работещи решения, минавайки през всички гледни точки, каза той.
Отмяната на тази заповед носи след себе си риск за реални санкции от страна на на ЕС и могат да костват стотици милиони на държавата, посочи министърът на екологията. Проблемът на Калиакра не е в Брюксел, не и в "Натура 2000", а в начина, по който са определяни границите на земите, каза Димов.
Следващата ми заповед за защитената зона ще бъде съобразена с точното решение на Европейския съд. Не можем да направим за две седмици план за управление и ще търсим начин да удължим този срок с анекс, одобрен от Брюксел, каза Димов.