Могерини: ЕС показа ясно цялостната и постоянна ангажираност към Македония

ЕС насърчава мира, помирението и регионална стабилност чрез диалог и консенсус

Последните посещения в Скопие на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан ясно показват цялостната и постоянна ангажираност към Македония и региона. Това пише самата Могерини в отговора до евродепутата и заместник-председател на Европейския парламент Димитрис Пападимулис, който отправи писмен въпрос във връзка със ситуацията в Македония, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“, цитиран от „Фокус“.

Пападимулис изпрати писмото на 4 май и в него подчерта, че „Македония е подкопана от продължителна политическа нестабилност, с политически и междуетнически раздор, който се влошава“. В текста Пападимулис подчертава, че „се засилва климата на политическо съперничество, съществува непрекъсната несигурност по въпроса за сформиране на правителство, медиите се опитват да се заглушат, независимостта на съдебната власт е под въпрос, а насилието и сблъсъците ескалират“. Той добавя, че ситуацията в Македония „влошава и националистическата и иредентистичка реторика на албанския премиер Еди Рама и политиката на Косово, които се опитват да отвлекат вниманието на обществото от истинските проблеми като бедността и корупцията“. „Тези явления застрашават стабилността и развитието на страните от Западните Балкани, както и техния европейски път“, бе заключението на Пападимулис.

Отговорът на Могерини е с дата от 27 юли, но гръцкият евродепутат съобщи за него в сряда, 9 август. В него се отбелязва, че „присъствието и ангажимента на ЕС за страните от Западните Балкани е от жизненоважно значение за мира и стабилността в региона и неговото икономическо възстановяване“. „В този контекст, ЕС изрази готовност да сътрудничи с новото правителство на бившата югославска република Македония, която вече направи положителни стъпки към стабилизиране на отношенията със своите съседи“, казва Могерини в отговора си.

Тя добавя също, че представителите на ЕС в техните изявления, но и в преките контакти с политическите лидери, постоянно предупреждават, че трябва да се избягват всякакви провокативни изказвания. „ЕС насърчава мира, помирението и регионална стабилност чрез диалог и консенсус, и ще продължи да го прави“, подчертава още Могерини.