Създават маршрут "Хаманджия - първата цивилизация на стара Европа"

По проект на Шабла и Черна вода

Шабла и румънската община Черна вода ще създадат общ туристически маршрут "Хаманджия - първата цивилизация на стара Европа", съобщиха от крайморската община, цитирана от БТА. Съвместният проект, който е на обща стойност 1 500 000 евро, е одобрен в пилотната фаза на кандидатстването по програмата за трансгранично сътрудничество "Interreg V-A Румъния-България".
Т.нар. култура Хаманджия на уседналите земеделски племена от късната новокаменна епоха е установена при дългогодишните проучвания в археологическия парк "Дуранкулак" край Шабла. Обитателите на селищната могила на Големия остров в Дуранкулашкото езеро са изградили първата каменна архитектура в континентална Европа. Селището е обитавано повече от шест хилядолетия и хвърля светлина върху праисторията на цяла Югоизточна Европа, посочват археолозите.
Партньорският проект предвижда да бъде свикана научна конференция за културата Хаманджия, създадена от първото културно уседнало земеделско население в Европа. С изграждането на център "Хаманджия" в съседната община Черна вода ще бъде подготвена и обща стратегия за популяризиране на туристическия продукт.