Арабист: Отново ще се стигне до ислямистки генезис

Франция е най-уязвимата на атентати държава

Тепърва ще излизат допълнително детайли около вчерашното нападение над военни в Париж, най-вече – след разпита на атентатора. Това обясни в ефира на бТВ арабистът Владимир Чуков. "Вероятно отново ще се стигне до ислямистки генезис", смята той.

Чуков припомни, че според скорошен европейски доклад Франция е най-уязвимата на атентати държава, защото има най-голямата по численост ислямска общност – около 10%, или 5 – 5,5 млн. души. "Тя е европейската държава, която най-сериозно се е ангажирала с борбата срещу „Ислямска държава“, особено в Сирия; може би е единствената, която си позволи да инфилтрира свои хора в ИДИЛ", обясни арабистът.

"Това е шестият инцидент в страната срещу специалните части от операция „Сантинел“, които бяха създадени след атентатите от 2015 г. От 2012 г. насам това е 14-ото нападение с ислямистки генезис", посочи той.

"Атентаторът е пребивавал във Франция с легални документи – 14% от извършителите на атентатите в Западната Европа са точно такива, но повечето – 70 – 75%, са граждани на държавата, която атакуват", добави Чуков.