Нощта на музеите и галериите в София с 29 предложения

Архив София

18-05-2012, 22:24

Снимка:

nuitdems.sitew.fr

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Осмото софийско издание на Нощта на музеите и галериите ви предоставя чудесна възможност за вечерна разходка из центъра на града и посещение на поне няколко от общо 29-те културни, музейни и галерийни институции, които се включват в инициотивата

Гладиатори, центуриони, патриции и плебеи ще дефилират в Нощта на музеите в центъра на София в събота.

С богата и интересна програма българските музеи се включват за осми път в инициативата, която идва от Франция и е под патронажа на генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО.

В Нощта на музеите всяка година отварят врати 3000 музея от близо 50 държави.

Към нея и тази година се присъединяват и много българските музеи и галерии, които работят с удължено работно време за посетителите. Извън програмата остава единствено Пловдив, където има по-дълга традиция Нощ на музеите и галериите да се прави в края на септември.

Подаръци изненади ще има за тези, които посетят всички столични музеи и галерии, участващи в Нощта на музеите, съобщиха на пресконференция организаторите. Входът навсякъде е безплатен.

В София ще има безплатен превоз до Националния исторически музей и други по-отдалечени музеи. Колите ще тръгват от "Виваком арт хол" - бившата Телефонна палата на ул. "Генерал Гурко".

Ще участват над 20 столични музеи и галерии.

Зрителите ще имат достъп до постоянните и временните експозиции на музеите и галериите и до нови изложби, които ще бъдат открити специално за събитието. Между тях са:

- "Ранни творби на Кристо" - от студентските години на художника, когато още е Христо Явашев, и "Виетнамска лакова живопис" - в Националната галерия за чуждестранно изкуство;

- картини на Хубен Черкелов, някои от които представени на Венецианското биенале-2011, във фоайето с черен мрамор в МВнР - пространство, до което за първи път посетители ще имат достъп;

- "Антарктида - българската ледена приказка", "Древните столици на България" и инсталацията "Secular Perception" на младия артист Стефан Карчев в НИМ.

- Специални атракции са рицарски дуели и огнено шоу в Националния военноисторически музей

- Рисуване със светлина в  Софийската градска художествена галерия 

- Алея на хартиените чудеса - до галерията - в Градската градина.

- В НГЧИ посетителите ще могат и да играят китайската игра Го, и да наблюдават демонстрации на  калиграфия, икебана и кодо (съчетание на аромати) на  японския художник Кихачиро Нишиура.

- Ревю на дамско облекло от древния Рим ще има в Националния археологически музей. В  продължение на един час, освен реплики на автентични женски облекла, носени в периода I-IV век в Римската империя, ще се представят аксесоари и бижута. Костюмите са на "Нимар студио" и са представителна извадка от общата колекция за сниманите в България кинопродукции "Троя", "Спартак", "Юлий Цезар" и "Рим". Някои от облеклата са носени от актьори като Орландо Блум, Брад Пит, Ричард Харис, Кристофър Уокър.  Бижутата са с прецизна ръчна изработка и също са реплики на накитите от времето на Римската империя.

- Преди това ревю посетителите ще могат разгледат  временната изложба "Словото на изкуството - изкуството на словото" на млади художници от "Група 9".

- Националният етнографски институт с музей при БАН ще представи пъзел от етнографски материали, документи, картини и изложби. Три от изложбите и филмите, които ще се прожектират, ще илюстрират съвременната научна работа на етнографите. Други две изложби са посветени на народната митология и на орнаментиката.

"Слънцето и месечината били брат и сестра ..." не е типичната изложба, в нея ще бъдат експонирани представите и светогледът на българина, пресъздадени от съвременни художници в картини и текст върху стените в музея. Част от изрисуваните сюжети ще са слънчовата женитба, свалянето на месечината от магьосници, представите за съзвездията Ралица, Квачката и др.

- Международната изложба "Карнавалът: Крал на Европа" представя маскарадната традиция в няколко европейски страни чрез Етнографския музей в Загреб, Музея на  европейската и средиземноморска цивилизация в Марсилия, Музея на Македония в Скопие, Националния етнографски музей при  БАН, Етнографския музей на баските от Билбао, Словенския  етнографски музей в Любляна, Държавния етнографски музей във  Варшава и Музея на открито "Астра" в Сибиу.

- Изложбата "Празникът на Св. Св. Кирил и Методий - от националното към европейското духовно пространство" проследява институционализацията на празника от Възраждането до наши дни.

- Европейска живопис от 16-и до 18-и век предлага в Нощта на музеите "УниАрт" - първата у нас галерия към висше училище - Нов български университет. В експозицията са включени картини - лична собственост на изпълнителния председател на БСК Божидар Данев, които той е дарил на НБУ. "УниАрт" показва значими творби на чуждестранни и български автори от 17-и век до наши дни.

- Картички и послания до Федерико Гарсия Лорка могат "да изпратят" посетителите на Институт Сервантес в София в Нощта на музеите и галериите. Тогава е последната възможност да се види изложбата "Пощенска география. Пощенските картички на семействата Гарсия Лорка и Де лос Риос", която на 20 май ще отпътува за Ню Йорк.

Можете да започнете голямата си разходка още в 18:00, докъм полунощ, а входът за всяко от местата е абсолютно свободен.