Интернетът е като вредна храна за децата

Родителите трябва да ограничават времето на децата си в социалните мрежи

Комисарят по храните в Англия, Ан Лонгфилд критикува социалните мрежи за начина, по който привлича децата да изразходват възможно най-много време онлайн, предава БиБиСи. Според нея родителите трябва да ограничават времето на децата си онлайн, тъй като социалните мрежи влияят на децата като вредна храна.

"Това е нещо, за което всеки родител трябва да говори. Децата са под риск от това да виждат социалните мрежи като лакомства и времето си в интернета като вредна храна. Никой родител не би искал да вижда детето си да яде вредна храна по цял ден - по същата причина не трябва да им позволяме да седят онлайн по цял ден", каза Лонгфилд.

"Ако телефоните, социалните мрежи и игрите ни карат да се чувстваме стресирани и без контрол, това значи, че не балансираме нещата правилно", добави тя. "С диетата си знаеш кога няма баланс, защото не се чувстваш добре - същото е и със социалните мрежи."

Според последни проучвания децата на възраст между 5 и 15 г. прекарват поне по 15 ч. на седмица в интернет пространството.

Според друго проучване по-рано тази година, в умерени количества сърфирането в интернета може да е полезно за подрастващите.