Ж. Станков: „Цанков камък“ няма положителен ефект върху енергийната ни система

Политика

11-08-2017, 15:34

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Д. Атанасова: Да не забравяме, че точно г-жа Нинова бе уволнена като зам.-министър за корупция

Той е поредният проект на Тройната коалиция, за който държавата трябва да налива средства

„Цанков камък“ е поредният проект на Тройната коалиция, за който сега държавата трябва да налива средства. Това заяви на извънреден брифинг на ГЕРБ във Варна зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, предаде Агенция „Фокус“. Причината е, че 7 години след приключване на този мащабен проект по хидросъоръжението е установено изтичане на голямо количество вода през карстовите скали в района на коритото.

Жечо Станков припомни, че проектът за „Цанков камък“ е започнал с бюджет от 440 млн. лева, а е приключил на стойност от почти 1 млрд. лева. По думите на Жечо Станков „Цанков камък“ няма особен положителен ефект върху енергийната система на страната, тъй като сумарно работи около 45-50 дни в годината. 7 години по-късно са необходими ремонти на извършените дейности.

„7 години след откриването на проекта, заложен първоначално за 440 млн. лева и повишен до близо 1 млрд. лева, са налице първите дефекти в чашката на язовира. Става въпрос за количества воден обем, който изтича в земните недра. Това води до загуба на воден обем в язовира, създават се проблеми за Националната електрическа компания“, допълни Жечо Станков.

Назначено е пълно обследване, за да се установи на какво се дължи изтичането на водата и по какъв начин са поставени мембраните на скали, които са водопропускливи. След което ще бъдат извършени и необходимите дейности, за да се спре този процес.

„Въпреки цялото предпроектно проучване, се оказва, че реално не повече от 45 -50 дни в годината работи водноелектрическата централа. Ако трябва да говорим за изплащане на проекта, ще бъдат необходими над 100 години“, каза Станков.

По думите на Жечо Станков по проекта не са предвидени средства за непредвидени ремонти, като създадената ситуация към днешна дата, свързана със загубата на огромни обеми вода, което затруднява работата на енергийния оператор и нарушава екологичната система в региона. „Не е нормално, след като пари на данъкоплатеца са изхрачени за такъв грандиозен проект, 7 години по-късно държавата да прави ремонти. Това е поредният проект на Тройната коалиция, който по-късно има последствия за държавата и е необходимо да се наливат средства за ремонти“, заяви Жечо Станков.