ООН иска да разшири схемата за разселване на бежанци в ЕС

Планът беше приветстван от канцлера на Германия Ангела Меркел, но може да се окаже спорен за съседните държави

ООН иска да разшири схемата за разселване на бежанци в ЕС - план, който беше приветстван от канцлера на Германия Ангела Меркел, но може да се окаже спорен за съседните държави, враждебни към имиграцията, пише в. "Файненшъл таймс".
Филипо Гранди, върховният комисар на ООН за бежанците, разкри плана в Берлин вчера, като призова за разширяване на сегашната двегодишна програма за разселване на 22 000 сирийски кандидати за убежище. Планът предвижда да се увеличи броят на обхванатите бежанци до 40 000 годишно от 2018 г., както и броят на страните, от които те идват. Меркел подкрепи плана, като заяви, че Германия е готова да поеме своя дял и че допълнителни 40 000 души няма да обременят прекалено континента с население над 500 милиона.
Германският канцлер даде ясно да се разбере, че иска да облекчи натиска над Италия, която поема основния приток на мигранти в Европа, които тази година достигнаха почти 120 000 по данни на Върховния комисариат.
Меркел обаче не каза нищо за потенциалните трудности, свързани със спечелването на съгласието на другите страни от ЕС - като Унгария, която отказва да приема бежанци по схемата за разселване.
Сегашната схема датира от 2015 г., когато ЕС се съгласи да приеме 22 000 бежанци от страни извън съюза, главно сирийци, от Турция, Ливан и Йордания.
Тя е отделна от потенциално по-голямата, но също толкова спорна програма за преразпределение в рамките на ЕС на бежанци от Италия и Гърция, която също срещна твърда опозиция в Източна Европа.
Политици от ЕС обсъждат евентуалното създаване на центрове за приемане на бежанци в Либия като начин да се откажат мигрантите от опасното плаване през Средиземно море, но това зависи от предварителната стабилизация на страната.