Казанлък ще домакинства големия църковен празник Успение Богородично

Въвежда се временен режим на движение на МПС

Във връзка с отбелязването на големия християнски празник Успение Богородично и предстоящото литийно шествие в центъра на града Община Казанлък въвежда следните промени в движението за празничните 14-ти и 15-ти август, 2017г., понеделник и вторник:

  • Бул.“Княз Александър Батенберг“ – в участъка от ул.“Св. Св. Кирил и Методий“ до бул.“Розова долина“ движението ще бъде спряно в двете посоки, паркирането – забранено на 14.08.2017г., от 15,30ч. до 17,00ч.
  • Ул.“Йордан Стателов“ – в участъка от бул.“Княз Александър Батенберг“ до ул.“Пейо Яворов“ движението ще бъде спряно в двете посоки, използването на таксиметровите стоянки – забранено на 14.08.2017г., от 15,30ч. до 17,00ч.
  • Ул.“Пейо Яворов“ – в участъка от ул.“Стефан Орешков“ до ул.“Йордан Стателов“ движението ще бъде спряно в двете посоки, паркирането – забранено на 14.08.2017г., от 15,30ч. до 17,00ч. на 15.08.2017г.

Въвежда се временен режим на движение на МПС по обходните улици „Св. Св. Кирил и Методий“, “Д-р Христо Стамлоблски“ и „Цар Иван Шишман“ към съществуващата улична мрежа в града.

Автобусите по градските и междуградски линии ще се движат по разписание, с изключение на времето, необходимо за преминаване на литийното шествие.

По случай тържественото отбелязване на празника Успение Богородично частица от мощите на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, съхранявани в едноименния храм в гр. Стара Загора, заедно с иконата на Светителя ще бъдат пренесени за поклонение в храм „Успение Богородично“ в гр. Казанлък, който отбелязва своя храмов празник.

Епархийското ръководство на Старозагорската митрополия организира поклонението в Казанлък, за да направи още по-величествено честването на Богородичния празник:

  • 15,30-16,00 часа – придвижване на процесията от гр.  Стара Загора до гр. Казанлък;
  • 16,00 часа - посрещане на светите мощи и иконата в храм „Успение Богородично” в гр. Казанлък и полагане за поклонение;

С оглед импозантността на самото посрещане на св. мощи автомобилът, който ги превозва ще бъде посрещнат от духовенство и богомолен народ на площад „Севтополис“ до „Лъвовата чешма“ и оттам придвижвайки се на изток да достигне пеш до св. храм. В литийното шествие, ще вземат участие всички казанлъшки свещеници и богомолци. Литийното шествие ще премине по маршрут бул. „Александър Батенберг” от мястото на посрещане  на изток до ул. „Йордан Стателов” /източно от Универмага/, където ще завие на юг до ул. „Пейо Яворов”, където отново ще завие на изток, за да стигне до входа на св. храм.

  • 17,00 часа – отслужване на бдение и опелото на св. Богородица;

Храмът ще бъде отворен за богомолци, които желаят да се поклонят пред светинята до полунощ на 14 август.

15 август 2017 година

  • 9,00 – 11,30 часа – отслужване на Божествена св. Литургия, оглавена от Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан;
  • 16,30 часа - възвръщане на светите мощи и иконата в храм „Св. Николай” в гр. Стара Загора и полагане за поклонение през целия ден;

Храмът ще бъде отворен за богомолци, които желаят да се поклонят пред светинята до 16,30 ч. на 15 август.

Програмата на тържествата за Голяма Богородица превръщат Казанлък в домакин на голeмия духовен празник за православието в региона.