Янка Такева: Убедена съм, че учителската заплата ще стане 1500 лв.

Следващата стъпка за увеличение на работните заплати трябва да бъде с 20% през септември 2018 г.

Убедена съм, че учителската заплата ще стане 1500 лв. до края на управленския мандат. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева за увеличението на учителските заплати от 1 септември.

„На този етап ни удовлетворява това увеличение и смятам, че е едно добро начало в посока изпълнението на управленската програма в частта „Средно образование“. Следващата стъпка за увеличение на работните заплати трябва да бъде с 20% през месец септември 2018 г., за да може да стане това, което е казало правителството до края на мандата работната заплата на учителите да е 1500 лв. Дълбоко убедена съм, че то ще бъде изпълнено, защото това беше договорено още по време на предизборната кампания. Второто нещо, заради което смятам, че ще бъде изпълнено, е че познавам и министър-председателя г-н Борисов, и министъра на финансите г-н Горанов. Те като обещаят нещо, го изпълняват“, коментира Такева.

Според нея увеличението на заплатите на учителите ще успее да привлече повече кадри, защото това е един от основните фактори за привлекателност на професията.

По думите й това е и един от факторите за авторитета и социалния статус на учителя. Такева определи като положителна и мярката учителите в малките населени места да получават по-високи заплати от колегите си в големите градове с цел да се привлекат повече кадри в тези региони.

„Това нещо е заложено в промените на Наредбата за работните заплати. То ще влезе в сила от новия бюджет от 1 януари 2018 г. като допълнително възнаграждение за учителите“, каза още Янка Такева.