ООН: Има достатъчно доказателства за военните престъпления на Асад

Комисията редовно докладва за нарушаване на човешките права

Събрани са достатъчно доказателства, за да може сирийският президент Башар Асад да бъде обвинен във военни престъпления, заяви Карла дел Понте, член на Комисията за разследване на ООН за Сирия, цитира бТВ.

70-годишната Дел Понте е бивш прокурор на международните трибунали за военни престъпление в бивша Югославия и в Руанда. Миналата седмица тя обяви, че се оттегля от Комисията за Сирия, тъй като е недоволна, че Съветът за сигурност на ООН не продължава работата на структурата чрез създаване на специален трибунал за Сирия. Дел Понте не е уточнила кога ще напусне поста си.

На въпрос на швейцарския вестник „Зонтагс Цайтунг” дали има достатъчно доказателства да бъде обвинен Асад във военни престъпления тя отговори: „Да, убедена съм, че е така. Затова ситуацията е толкова дразнеща. Подготвителната работа е свършена. Въпреки това няма прокурор и съд.”

Независимата комисия за разследване на ООН беше създадена през август 2011 г. от Съвета по правата на човека, няколко месеца след началото на конфликта в Сирия. Дел Понте се присъедини към Комисията през септември 2012 г.

Комисията редовно докладва за нарушаване на човешките права, но призивите ѝ да се спазват международното право досега остават нечути. Сирийското правителство отхвърля твърденията на Комисията.

Въпреки че ООН създава нов орган, който да подготви процес, няма признаци за основаването на съд за военни престъпления.

„Шест години Комисията разследва. Сега прокурор трябва да продължи работата ни и да изправи престъпниците пред съда. Точно това обаче блокира Русия с ветото си в Съвета за сигурност на ООН”, заяви Дел Понте.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"