В Бачковски манастир очакват хиляди богомолци за празника Успение на Света Богородица

Животът

14-08-2017, 15:05

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Манастирското братство и игуменът на Бачковския манастир приканват всички православни християни да вземат молитвено участие в храмовия празник

В Бачковският манастир очакват хиляди богомолци  по повод големия православен празник Успение на Пресвета Богородица и храмов празник на Светата обител. Това каза архимандрит Симон, игумен на манастира.
Програма за празника на Успение Богородично
Манастирското братство и игуменът на Бачковския манастир приканват всички православни християни да вземат молитвено участие в храмовия празник на св.Обител на 15.08.2017г.
Празненствата ще протекат при следния ред:
Начало на14.08 в 19`00ч. с 9-ти час с малка вечерня;
19-20ч. междучасие – почивка;
21ч. начало на всенощното бдение:
Повечерие с Велика вечерня, на вечернята ще се прочете молебният канон на Пресвета Богородица пред Чудотворната икона на Бачковския манастир.
    Около 23ч. петохлебие.
    Около 24ч. начало на утренята – на това чинопоследование ще се отслужи опелото на Пресвета Богородица, след което ще започне литийното шествие предвождано от празничната икона на Успение Богородично и копие на Чудотворната икона на манастира.
Пред портите на св.Обител ще се отслужи молебен за здраве и          отминаване на бедствията за целокупния български народ. След това литията се връща в храма.
    Около 4`00ч. сутринта на 15.08 започва св.Литургия за празника на св.Богородица
    Около 7`00ч., след литургията, в двора на манастира ще бъде отслужен водосвет за здраве, след което ще се извърши лития за храмовия празник.
    В 12`00ч. ще бъде осветен курбанът, който по традиция манастирското братство дарява на всички християни споделили празника.
    В 18`00ч. вечерта ще се отслужи Велика вечeрня.
Храмът и манастирът ще бъдат непрекъснато отворени от 14.08 сутринта до 15.08 вечерта, докато има посетители.
Целият цикъл на богослуженията ще протече с певческото участие на сборна формация църковни певци от цяла България.
От манастирското братство са се постарали да осигурят постоянен медицински екип, денонощна противопожарна и полицейска охрана за гарантиране сигурността и спазване на обществения ред.
Манастирското братство приканва всички миряни стриктно да спазват разпоредбите на служителите на реда, за да протече празникът по християнски – мирно, спокойно и благочестиво.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен