Димов: Морската вода у нас вече е чиста

Основен проблем по Черноморието остава Синеморец

“Морската вода у нас вече е чиста. Мерките ще продължат да действат и през следващия сезон.“ Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който участва в дискусия под наслов „За по-чист морски туризъм“ във Варна, която събра кметове на общини, концесионери, представители на държавни институции, съобщи БТА.

Министър Димов обясни, че след приключването на сезона ще започне разширяването на пречиствателната станция в „Златни пясъци“ и доизграждането на съоръжението в Китен и Приморско. Според думите му предстои да бъде създадена станция и в Ахелой. Според министъра основен проблем по Черноморието остава Синеморец, в чийто район все още не е посочен терен, на който да бъде построена станция.

Министърът на околната среда и водите коментира казуса “Калиакра“ като посочи, че е необходимо да се намерят международно признати експерти, които да се включат в преразглеждането на зоните от „Натура 2000“ по казуса „Калиакра“. Според него това ще помогне България да не търпи санкции от страна наЕС.

Димов допълни, че през следващата седмица в Каварна ще бъдат изпратени специалисти от МОСВ, които да разгледат терените от „Натура“ на място. Той съобщи, че след средата на септември ще започнат разговори за плана за управление. Работата на експертите на място ще бъде основата на заданието за картирането и режимите, които ще последват, посочи министърът.

Министър Димов допълни още, че теренните работи при очертаването на районите по „Натура“ преди години не са били качествени. Той уточни, че е видял обекти, включени в мрежата от защитени зони, които очевидно няма как бъдат такива. “В „Натура“ влиза изградена преди много години инфраструктура, която няма как да бъде защитена зона, а най-фрапиращият случай е на действащо гробище“, каза министърът на околната среда и водите.