Общежитието на ТУ остава пълно през лятото с работещи студенти

Мисия Пловдив

15-08-2017, 08:07

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Значителна част от бъдещите инженери, които стажуват в пловдивски компании не са пловдивчани

Двадесет и шест пловдивски фирми взеха на стаж през август над 200 студенти от Техническия университет- филиал Пловдив по проект „Студентски практики“ от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Общо по този проект с ВУЗ-а си партнират 30 фирми. Значителна част от бъдещите инженери, които стажуват в пловдивски компании не са пловдивчани. За това говори фактът, че над половината от 386-те места в общежитието на Техническия университет – филиал Пловдив са заети през юли и август.  За мен това означава, че в сравнение с 2016 година повече студенти са предпочели да останат на лятна практика, стаж или работа в Пловдив, а не по родните си места – каза проф. д-р Въльо Николов, директор на Филиала в Пловдив на Техническия университет-София.
Студентите от първи, втори и трети курс от бакалавърската степен на обучение имат задължителни летни практики и стажове в учебните планове, които се провеждат във фирми и приключват с доклад за свършената работа и за новите познания и умения на студента. Част от бъдещите инженери отиват и в така наречените студентски бригади в чужбина, където заработват пари за обучението си, но най-често не работят по специалността си. Затова броят на тези студенти намалява спрямо предходните години, коментира проф. Николов.
Според Директора на Филиала в Пловдив се очертават две интересни тенденции във взаимоотношенията между лятната работа на студентите и фирмите, които ги вземат на стажове. За първи път през 2017 година рязко нараства броят на средните по големина компании, които канят бъдещи инженери на стаж при тях. Интерес прояви дори и една общинска компания – ОП „Туризъм“ - Пловдив, която взе 15 студенти от специалностите „Компютърни системи и технологии“ и „Дизайн и печатни комуникации“. Студенти стажуват също в авиоремонтния завод „Авионамс“, ИТН консулт, Комеко и други. Втората тенденция е свързана с големите фирми от региона. Те по-рядко ползват държавно субсидираните програми за летни стажове, като предпочитат да имат преки взаимоотношения с бъдещите инженери. При тях много често заплащането на стажовете е обвързано с това в кой курс е студентът и дали в предходни години е бил на стаж във фирмата. Студентите от горните курсове и особено тези, които за втори или трети път стажуват в една и съща голяма фирма получават сериозни надбавки в заплащането, коментира проф. Николов.