Представят един от най-древните ритуали във Виетнам в столицата

София Лайф

15-08-2017, 07:06

Снимка:

mfa.bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

33 % ръст на пътниците на летище София през 2017 г.

Трите Божии Майки ще гостува на 18 август в София

Събитие, посветено на вековна традиция от Виетнам, ще бъде организирано в Посолството на Република Виетнам със съдействието на Държавния културен институт към МВнР. За първи път спектакъл, представящ един от най-древните ритуали във Виетнам – Трите Божии Майки ще гостува на 18 август в София.

Представлението се организира от Посолството на Виетнам в София и със съдействието на Държавния културен институт към Министъра на външните работи. Началният час на представлението е 18.00 ч.

Ритуалът, известен и като Дао Мау, датира от 16 в. и въплъщава почитта към трите сфери на Вселената: небесната, водната и земната- планините и горите. Всяка една от тях има своя богиня, честването на които като Трите Божии Майки е синтез на различни религиозни традиции. Дао Мау съветва хората да живеят с топли сърца и да почитат своите деди. Хората във Виетнам вярват, че всички природни явления се владеят от Трите Божии Майки и ако човек е благословен от тях неговият живот ще бъде по-сигурен. Ритуалът се изпълнява от медиуми – мъже и жени, а церемонията е придружена от музика и танци.

Церемонията на празника на Трите Божии Майки включва различни артистични елементи – музика, песни, танци, а изпълняващите я са облечени в пъстри традицонни във Виетнам костюми. Освен своя уникален артистичен характер, ритуалът протича в дух на веселие и радост, който насърчава хората да бъдат добри и да градят връзки между себе си, за да бъдат силни и да се справят с чуждото нашествие и природните стихии.

Дао Мау се счита за уникална част от виетнамската култура и е вписан през 2016 г. в листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Освен със своята красота и уникално съчетание на материалната и духовна културна традиция на Виетнам, той се посочва и като една уникална за времето на своето създаване форма на почит и уважение към майката и жената в обществено-политическия живот.