Кунева започва работа в ЕК по покана на Юнкер

Меглена Кунева ще бъде част от Комисията за независими видни личности на организацията на Европейските политически партии

Меглена Кунева и Антонио Виторино бяха поканени от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да влязат в състава на Комисията на независими видни личности на организацията на Европейските политически партии. Номинацията на двамата бивши европейски комисари за представители на Европейската комисия в органа беше потвърдена единодушно на заседание на комисарите.

По двама представители имат и Европейският парламент, и Европейският съвет. Основната функция на структурата ще бъде да дава становища относно придържането на европейските политически партии и фондации към основните европейски ценнoсти, както и спазването на регламента относно статута и финансирането.

Комисията ще започне работа през октомври. Членовете й ще се събират за заседания, съобразно собствен график.

Меглена Кунева и Антонио Виторино са номинирани заради успешната им работа като европейски комисари. Повод за поканата към Кунева е и политическият й опит, както множеството отличия, които е получила за принос към европейската политика.