Москва и Пекин обсъдиха размяната на заплахи между Пхенян и Вашингтон

Лавров и Ван са подчертали, че комплексното решаване на проблемите на Корейския полуостров може да стане само чрез политически и дипломатически средства с подкрепата на международната общност

Външните министри на Русия и Китай Сергей Лавров и Ван И обсъдиха по телефона кризата около Северна Корея и размяната на заплахи между Пхенян и Вашингтон. Това съобщиха външните министерства в Москва и Пекин, цитирани от ТАСС.
Според руското дипломатическо ведомство двамата обсъждали намирането на изход от "конфронтационната спирала на Корейския полуостров" и потвърдили, че са недопустими "военни авантюри и заплахи за употреба на сила, откъдето и да идват те". Лавров и Ван са подчертали, че комплексното решаване на проблемите на Корейския полуостров може да стане само чрез политически и дипломатически средства с подкрепата на международната общност. Те са отбелязали нарастващата важност на усилията за прокарване на руски-китайските мирни инициативи по двустранни канали и в Съвета за сигурност на ООН.
Според съобщението на китайското външно министерство в телефонния разговор министрите се съгласили, че САЩ и КНДР трябва да се въздържат от взаимни провокации. Цитират се думи на Ван И, според когото "първостепенната задача" сега е да бъдат накарани САЩ и КНДР да спрат "взаимните провокационни изказвания и действия, да намалят градуса на напрежението и да предотвратят възникване на августовска криза". "Мирното решаване на ядрения проблем на Корейския полуостров отговаря на общите интереси на всички засегнати страни, вкл. Китай и Русия", е казал китайският пръв дипломат. Той припомнил, че тясната координация между Пекин и Москва за ядрената оръжейна програма на Пхенян е "олицетворение на високото равнище на руско-китайското стратегическо сътрудничество", съобщи ТАСС.