Общината подкрепя инициативата „Създай свое място в Добрич“

Мисия Добрич

16-08-2017, 17:00

Снимка:

Община Добрич

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Кметският екип се радва на факта, че има възможност да съдейства за облагородяване на една територия, изпълнена със смисъл от гражданите

Днес в Община град Добрич кметът Йордан Йорданов и зам.-кметът арх. Боян Коларов се срещнаха с представители на инициатива „Създай свое място в Добрич“, част от новия проект „The Spot“ (Мястото).
Общината подкрепи инициаторите от Добрич между които са Черноморски център за развитие, сдружение „Доброжънци“ и организацията БГ Бъди Активен, като им предостави за ползване общински терен. Средствата са осигурени от проекта, участниците го осъществяват с личен труд, а Общината осигурява захранване с електричество и вода.
„Мястото“ се намира между Храм „Св. Климент Охридски“, у-ще „Леонардо да Винчи“ и СУ „Св. Климент Охридски“ и представлява територия, в която инициаторите предвиждат да създадат разнообразни мини-пространства за интелектуална и физическа активност.
Кметският екип се радва на факта, че има възможност да съдейства за облагородяване на една територия, изпълнена със смисъл от гражданите, които практически я моделират по собствен проект и с личен труд. Това предполага и ефективна бъдеща грижа за мястото с усещане за принадлежност, каза по време на срещата кметът Йордан Йорданов.
На срещата младежите запознаха кмета със свършеното по проекта до момента и с предстоящите стъпки.
The Spot е най-новият проект, иницииран от сдружение BG Бъди Активен, целящ да преобрази 10 градски пространства в различни градове в България и да ги превърне в предпочитано от младите хора място за дейности на открито. Идеята се реализира за първи път в България и е вдъхновена от т.нар. PlaceMaking движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места.