Супер спортен салон ще има Търговската гимназия

Мисия Бургас

17-08-2017, 13:04

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Осмото чудо" ще разтърси Бургас за втори път

Заместник-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев, който е възпитаник на гимназията, даде официален старт на строителните работи

След дълги години чакане Търговската гимназия в Бургас ще се сдобие със собствен модерен физкултурен салон. Днес беше даден официален старт на строителните дейности по изграждане на новата пристройка, която ще покрие напълно нуждите от спортни дейности на учебното заведение.

"Изграждането на този съвременен физкултурен салон на Търговската гимназия е дългогодишна мечта на всички, които са свързани с това професионално училище. Досега учениците използваха за спорт пригодено помещение в сутерена. След година ще разполагат със собствен модерен физкултурен салон. Фирмата-изпълнител се ангажира до началото на новата учебна година да приключи най-сериозната и тежка строителна част от обекта, така че да не се пречи на учебния процес.", сподели преди символичната първа копка на обекта заместник-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева.

Заместник-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев, който е възпитаник на гимназията, даде официален старт на строителните работи.

Новият физкултурен салон ще бъде свързан с топла връзка към сградата на Търговската гимназия. Той ще бъде с размери 14 метра /ширина/ на 24 метра /дължина/ и височина над 6 метра. Капацитетът на салона ще бъде за спортни състезания с около 200-250 човека.

Към него ще има още помещения за съблекални за момичета и момчета с душове и санитарни възли, тренировъчна зала, кабинет за учителите по физкултура със санитарен възел и съблекалня, складове за спортен инвентар и оборудване и помещение за хигиенист.

За отоплението на спортното съоръжение е предвидено оборудване с допълнителен котел на природен газ и монтиране на алуминиеви радиатори.

Физкултурният салон ще разполага с игрища за волейбол, баскетбол и мини футбол, а дворното пространство до него ще бъде ремонтирано и превърнато в мултифункционална спортна площадка със специално покритие, отговарящо на всички съвременни изисквания за безопасност.

Физкултурният салон ще реши един дългогодишен проблем на училището, което досега през цялата си 112-годишна история никога не е разполагало със собствен физкултурен салон за своите 750 възпитаници.

Освен него, ще бъдат изградени още работилница, бюфет и нови стълбищна клетка и асансьор, които да обслужват всичките етажи на съществуващата сграда на гимназията. Реконструкция ще претърпят и кабинетите за професионално обучение, както и всички санитарни възли, които ще бъдат съобразени с нуждите на хората с увреждания.

"Със строежа на физкултурния салон на Търговската гимназия днес поставяме началото на проект, който ще повиши качеството на професионалното средно образование, чрез подобряване на инфраструктурата и модернизацията на съществуващото оборудване и обзавеждане в шест професионални училища в Бургас. Останалите 5 учебни заведения, които включва проектът са Гимназията по електротехника и електроника "Константин Фотинов", Строителната гимназия "Кольо Фичето", Гимназията по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров", Гимназията по Механотехника и по транспорт.", допълни още зам.-кметът Йорданка Ананиева.

Проектът е част от целенасочената политика на Община Бургас за цялостно обновяване и изграждане на нова образователна инфраструктура в града.

Строителните дейности на модерния физкултурен салон на Професионалната търговска гимназия са по проект "Подобряване качеството на професионалното образование чрез модернизация на образователната инфраструктура в шест професионални гимназии в гр. Бургас", договор за безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-3.002-0026-C01, процедура на директно предоставяне BG16RFOP001-3.002 "Подкрепа на професионалните училища в Република България", финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 -2020 г.".

Сред официалните гости, които присъстваха на първата копка, бяха още ръководителят на проекта арх. Ивелина Дафова, началникът на Регионалното управление на образованието инж. Виолета Илиева и директорът на Професионалната търговска гимназия Павел Чепов.