Проекти между Пловдив и Дортмунд обсъдиха заместник-кметовете Стефан Стоянов и Йорг Щудман

Мисия Пловдив

18-08-2017, 14:32

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдив получи покана да се включи в Мрежата на творческите индустрии

Пловдив получи покана да се включи в Мрежата на творческите индустрии, в която членуват градове като Сарагоса, Кошице, Есен, Дюселдорф, Истанбул и други. Това стана днес по време на среща в Община Пловдив между представители на германския град Дортмунд, заместник-кмета Стефан Стоянов и представители на фондация „Пловдив 2019“.

В делегацията, която гостува в града под тепетата, са заместник-кметът по културата на Дортмунд Йорг Щудман, Кристоф Льойхт от Съвета на Европа, експерти в областта на културата.

Мрежата на творческите индустрии организира различни инициативи и конференции, насочени предимно към младите хора и творци, като има и награди за най-добре представителите се участници. Градовете споделят своите успехи и опит, заяви заместник-кметът на Дортмунд Йорг Щудман. Той поздрави Пловдив за честта да бъде Европейска столица на културата през 2019-та година и разказа за опита на своята община, която активно е участвала с проекти при представянето на град Есен като Европейска столица на културата през 2010 г.

„В Пловдив се намира първият в България квартал на творческите индустрии – Капана. Мястото бе изоставено и само за няколко години успяхме да го превърнем в притегателно място за младите хора. В момента там се развиват над 60 малки бизнеса“, посочи заместник-кметът Стефан Стоянов.

Друга възможна сфера за сътрудничество е в хоровото изкуство. „Имаме 1400 млади хористи, а вие имате големи традиции. Българските гласове са известни в цяла Европа. Бихме могли да обсъдим гостуване на пловдивски хорове или ансамбли в Дортмунд“, каза още Йорг Щудман.

Заместник-кметът на Дортмунд каза още, че в града му живеят 5000 български мигранти, като голяма част от тях са от квартал „Столипиново. Германската община работи с тях по различни проекти за интеграция.

„Поканихме семействата да останат, научихме ги да работят, да събират разделно отпадъците. Работим с тях по социални и образователни програми“ – каза още Йорг Щудман и уточни, че през от 3 до 5 години по тях ще бъдат обхванати около 9000 мигранти.  Той допълни, че след като много хора се заселват в Дортмунд е от изключителна важност взаимодействието между администрацията на двата града и разработването на съвместни проекти.

И двете страни в разговорите бяха категорични, че образованието и културата са най-добрите средства за интеграция. „Образованието е също основен фокус в нашата работа“, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов. Той обясни, че се работи активно учебният процес да стане по-привлекателен за децата, като приоритет в това отношение има въвеждането и използването на модерните технологии.

Обсъдена бе възможността представители от местната общност да се включат през следващата година в Ромския културен фестивал в Дортмунд. Друга възможност за сътрудничество, която бе обсъдена, е в сферата на занаятчийството, музикалното и танцовото изкуство.

Гостите от Дортмунд останаха изключително впечатлени от красотата и архитектурата на сградата на общината и от историята на Пловдив. По-късно днес гостите ще имат срещи с фондация „Пловдив 2019“, ще посетят квартал „Капана“ и забележителностите на града.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен