Локализираха най-големия пожар в Сакар планина

Региони

18-08-2017, 17:08

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пожарът в Хасковска област продължава трети ден

Пламъците са се разпространили на над 7000 декара площ в района, като са унищожили предимно сухи треви, храсти и лесонепригодни площи

Най-големият по площ пожар в Сакар планина между селата Присадец, Маточина и Варник вече е локализиран, съобщи областната администрация в Хасково. Пламъците са се разпространили на над 7000 декара площ в района, като са унищожили предимно сухи треви, храсти и лесонепригодни площи. Все още не са изчислени щетите от бедствието.
Осигурената от миналата нощ тежка верижна машина е оказала неоценима помощ на огнеборците с прокарването на широки просеки, които са спрели огъня и не са позволиха на пламъците да обхванат нови терени. На място днес продължават да работят седем противопожарни автомобила, 35 военнослужещи, доброволци от Свиленград, служители на горското стопанство със специализирана техника за гасене. Всички те ще останат на дежурство по периметъра на пожара, за да не допуснат ново разпалване.
Продължават усилията за овладяване на фронта между тополовградските села Княжево и Срем. Там са ангажирани пет противопожарни екипа, горски служители, доброволци от Тополовград, а огънят бушува в смесена гора на площ от 1000 декара. Заради силния вятър, сухото време и високите температури пламъците отново се разпалват и не позволяват пожарът да бъде овладян.
В останалите проблеми места на територията на областта запалванията са локализирани и потушени, като обаче обходът на терените продължава. Причините за всички пожари се разследват от полицията, като има съмнения и за умишлено палене, уточняват от областната администрация.
Според областния управител Станислав Дечев, цитиран от пресцентъра на управата, само за две денонощия огънят в Хасковска област е унищожил 10 000 декара площи, заети от широколистна, смесена гора, сухи треви и храсти. Той ще продължи да настоява за сериозни санкции на всички, които предизвикват с безотговорното си поведение пожари.