Нападателят в Турку е избирал за мишени жени

Полицията заяви, че нападателят е 18-годишен мигрант от Мароко, пристигнал във Финландия като бежанец през есента на 2016 г.

Финландската полиция съобщи днес, че е арестувала още четирима мароканци, свързани със заподозрения за нападението в град Турку, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.
"Освен нападателя са задържани още четирима човека, които също са марокански граждани", заявиха органите на реда на пресконференция.
Според полицията извършителят на вчерашното нападение с нож, при което загинаха двама души, а осем бяха ранени, засега отказва да разговаря с органите на реда, но опитите за разпит ще продължат.
Полицията заяви, че нападателят, 18-годишен мигрант от Мароко, е пристигнал във Финландия като бежанец през есента на 2016 г. и е кандидатствал за убежище. Той е живял в Турку и в център за бежанци. По информация на финландски медии молбата му за убежище е била отхвърлена.
Полицията каза, че нападателят, изглежда, е избрал жени за своя мишена.
"В момента изглежда, че цел на нападението са били жени. Загиналите при нападението са жени, а сред пострадалите има шест жени и двама мъже. Мъжете са били ранени, след като са се опитали да помогнат на жените", заяви полицията.
Органите на реда заявиха, че издирват шести заподозрян във връзка с нападението. Предполага се, че той не е във Финландия и за него е издадена международна заповед за арест.
По данни на полицията сред ранените при нападението има трима чужденци - италианец, швед и британец. Първоначално беше съобщено, че двама шведски граждани са пострадали при атаката.
Заради нападението в Турку Финландия няма да повиши нивото на терористична заплаха, заяви началникът на националната полиция Анти Пелтари, цитиран от ТАСС. "През последните години три пъти повишавахме нивото на заплаха, за последен път това беше през юни. Случилото се в Турку обаче не повлия на нашите оценки. Нивото на заплахата за сигурността остава повишено", т.е. второ в четиристепенната скала на заплахите, посочи говорителят.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"