Повече домови кражби в Благоевград това лято

Повечето случаи на проникване в домовете са през незатворени врати и прозорци на жилища на ниските етажи

Ръст на домовите кражби през лятото отчитат от Областната дирекция на МВР-Благоевград. Повечето случаи на проникване в домовете са през незатворени врати и прозорци на жилища на ниските етажи. В последните години крадците ставата все по-изобретателни и успяват да разбият дори най-секретните патрони.

Георги Маламски е ключар от дълги години. Според него за ловкия крадец няма пречка, когато трябва да отвори врата със секретен или касов ключ. Казва, че обикновените патрони се разбиват за минути, при тези с касов ключ, крадецът се нуждае от по-дълго време и специални средства.

Георги Маламски – ключар: „Аз например с меча лапа го отварям патронника. А когато е по-нов от тези по-модерните? Специални шперцове си трябват. Лесно ли се правят тези шперцове? Не. Какво е необходимо? Те по принцип за отваряне на по-скъпите врати ги продават.”

Когато отидат на почивка за по-дълго време, хората най-често разчитат на съседите си да наглеждат домовете им.

„Имаме две кучета, които доста пазят. Но все пак предупреждаваме съседите, заключваме, обаждаме се от време на време по джиесема дали няма нещо, комшиите имат едно око.”

От Областната дирекция на МВР в Благоевград съветват да не пускаме снимки в социалните мрежи, тъй като чрез тях крадците лесно разбират, че жилището е необитаемо за дълго време.

Адриан Василев – криминалист в ОД МВР – Благоевград: „Когато се отсъства от жилището за по-дълго време, е необходимо то да бъде добре укрепено. Да бъдат работещи всички ключалки, да бъдат заключени, прозорците да бъдат затворени.”

От полицията допълват още, че в последните години зачестяват кражбите дори когато в жилището има хора, информира БНТ.