40 000 излязоха на протест "Свобода за словото" в Бостън (видео)

Свят

20-08-2017, 11:52

Снимка:

people.com/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тръмп: И двете страни са виновни за насилието в Шарлотсвил

Няколко хиляди минаха по улиците на града до парка, скандирайки антинацитстки лозунги и осъждайки белия национализъм

Близо 40 000 протестиращи се включиха в демонстрацията в подкрепа на свободата на словото, организирана от консервативни активисти в Бостън, предадоха световните агенции.
Акцията е организирана седмица след като сблъсъци между крайнодесни активисти и техните опоненти в град Шарлотсвил, щата Вирджиния, убиха един човек и раниха десетки. Организаторите на митинга в Бостън твърдят, че нямат нищо общо с подбудителите на размириците в Шарлотсвил.
Сигурността по време на събитието в централния градски парк се осигурява от над 500 служители на правоохранителните органи - някои в униформи, други под прикритие, посочат световните агенции.
Недалеч от мястото противници, които се придържат към левите възгледи, организираха поход. Няколко хиляди минаха по улиците на града до парка, скандирайки антинацитстки лозунги и осъждайки белия национализъм.
Двете групи протестиращи бяха разделени с бариери, за да се избегнат евентуални сблъсъци. Между тях бе създаден и полицейски кордон. Бостънският кмет Мартин Уолш заяви по-рано, че няма да толерира размирици и актове на вандализъм в града.
АП обаче съобщи за конфронтации с участието на контрапротестиращи, включително група, която изтръгнала американски флаг от ръцете на възрастна жена и тя се спънала и паднала на земята.
Организаторите на "Митинга на свободното слово" публично се дистанцираха от неонацистите и белите супермасисти, които подстрекаха към насилие в Шарлотсвил на 12 август.
Демонстрации днес има и в още няколко американски града, сред които Атланта (Джорджия), Далас (Тексас) и Ню Орлиънс (Луизиана), допълва ТАСС.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен