Два храма един в друг в "Писаната църква” край Разлог

Туристи посещават община Разлог заради археологическо откритие край града

Туристи посещават община Разлог заради археологическо откритие край града, информира kmeta.bg. Гостите с интерес разглеждат разкопките в „Писаната църква”. Там продължава работата на археолозите.

Миналата година те намериха антични и средновековни монети, както и фрагменти от стъкло и керамика. На специалистите помагат ученици и безработни.

При сондажното проучване на терена преди 9 години, на югозапад от църквата експертите попаднаха на градежи, които са част от манастирски комплекс.

"Писаната църква" е разположена в подножието на Северен Пирин на 7 км югозападно от Разлог. 

Храмът  е раннохристиянски, той е от V-VІ век след Христа. В трите помещения са открити следи от голям пожар. В района има още непроучени градежи, които са на югоизток.

Началото на дейността на археолозите бе поставено през 2006г. със средства, осигурени от община Разлог. Малко по-късно са разкрити два вписани един в друг храма - единият е раннохристиянска базилика от V-VІ век, а другият - вместен изцяло в нея средновековен храм от края на ХІІ и началото на ХІІІ в.

Необходимо е цялостно проучване не само на сградата, определяна на този етап като манастирска, но и на терена около църквите, което ще внесе прецизност не само в датировките, но ще открие много по-големи възможности за интерпретиране на самия обект като цяло.

„Писаната църква” трябва да се развие, да се направи приятна и достъпна за посетителите среда. Целта е да се създаде малък археологически парк, в който да има места за отдих, да се направи възстановка на средновековно жилище, да има 3D модел на църквите, за да добият посетителите реална представа как са изглеждали те.