Поевтиняват плодовете и зеленчуците

Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи тази седмица с 0,46 на сто до 1.323 пункта, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Оранжерийните домати поевтиняват с 18,3 на сто и се продават през тази седмица по 0,98 лева за килограм, а цената на градинските домати пада с 9,6 на сто до 0,85 лв./кг. Цената на оранжерийните краставици е по-ниска с 1,6 на сто, и достига до 1,20 лева средно за килограм. Краставиците, гледани в открити площи, се търгуват по 1,14 лв. за килограм.
Картофите поевтиняват с 18,09 процента и се търгуват по 0,44 лева за килограм на едро.
Морковите се продават по 0,62 лева за килограм. Зелето поевтинява с 6,7 на сто и се търгува по 0,42 лв./кг на едро.
Тиквичките се продават по 0,53 лева за килограм с 15,9 на сто по-евтино от предходната седмица .
Зелените чушки се продават по 0,78 лева за килограм на едро, а червените - по 1,31 лева за килограм на едро.

Ябълките поскъпват с 0,6 на сто до 1,69 лв./кг, а цената на лимоните се повишава с 4,9 на сто до 3,21 лева. Цената на дините пада 10,7 на сто до 0,25 лева за килограм, на пъпешите с 9,1 на сто до 0,70 лева за килограм. Прасковите се продават по 0,89 лв./кг.
Кравето сирене поскъпва с 2,5 на сто и се продава средно по 6,20 лв./кг. Кашкавалът тип "Витоша" се търгува по 10,00 лв./кг. Олиото се купува по 2,09 лева за литър.
Каймата се търгува по 4,60 лева за килограм.
Пилешкото замразено месо се продава по 3,74 лева за килограм на едро.
Захарта поскъпва с 1,3 на сто и се купува по 1,59 лв./кг. Цената на брашното, тип "500", се повишава с 4,9 на сто до 0,86 лева за килограм.
Зрелият фасул се купува средно по 3,60 лв./кг. Яйцата се продават без промяна по 0,17 лева за брой на едро.



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен