Стартира полицейска операция по линия на TISPOL

В рамките на седмица ще бъде извършен засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение

По инициатива на  TISPOL - европейската мрежа на службите на пътна полиция, от 21 до 27 август 2017г. на територията на всички държави-членки ще бъде извършен засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещано явление във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за причиняването на тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа, отчитат от европейската мрежа.

Превишената и несъобразена скорост продължава да е с най-голям дял за катастрофите по вина на водачите. По този показател данните за България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз. Именно затова  осъществяването на засилен контрол по спазване на скоростните режими е от изключително значение за подобряването на пътната обстановка и намаляване на жертвите по пътищата.

По време на проверките, освен за превишаване на разрешената скорост за движение,  ще  се извършват проверки за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите.