Канализацията в Раковски е на 100 процента изградена

Животът

21-08-2017, 14:34

Снимка:

Община Раковски

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Започна полагането на пътна настилка

Работата по изграждането на канализацията и ремонта на ВиК мрежата в кв. Парчевич приключи. В момента се чакълират улиците и се подготвят за полагането  на същинската  пътна настилка.
През ноември миналата година се осъществи символична първа копка на обект: „ Изграждане на канализационна мрежа, канализационна помпена станция с тласкател и реконструкция на съществуващата водопроводна мрежа в кв. Парчевич, гр. Раковски“.
Припомняме ви, че през 2013 година беше изграден първият етап от битовата канализационна мрежа на кв. Парчевич, а три години по-късно на 24.11.2016 год. бе сключен договор между община Раковски и  ПУДООС, благодарение на  който  започна  изграждането на втория етап от битовата канализационна мрежа. Положена е 4338 метра тръбна мрежа, отвеждаща битови отпадъчни води, по цялата дължина на уличната мрежа в квартала.
По предварителните проучвания от видовете съществуващи канализационни системи като най-подходяща за кв. Парчевич бе определена  разделителната канализационна система, при която битовите и отпадъчни води се събират в един колектор , който ги отвежда в Пречиствателна станция за отпадни води, а дъждовните се събират в отделен колектор и се заустват в прилежащи водоприемници без пречистване.
Теренните особености на кв. Парчевич, както и наличието на близко разположени водоприемници, позволяващи чести отливания, предопредиха  изпозването на разделителна канализация.
Изградена е  и  канализационна помпена станция и напорен тръбопровод към нея. Съоръжението е част от цялата канализационна система на квартала и вече  обслужва население около 500 души.
Финализирането на проекта ще подобри селищната среда, битовите и жизнени условия на населението и ще осигури   адекватен достъп и ниво на ВиК- услугите в защита на човешкото здраве. Освен това ще се ограничи директното изхвърляне на непречистени води във водоприемник и ще се предотврати замърсяването на почвата и подпочвените води.
Не на последно място е и екологичната превенция. Ще се предотврати   ерозията на частни и общински терени, както и пътната инфраструктура, вседствие на течове от амортизирани водопроводи, както и съхранение на водните ресурси на територията на общината.
Стойността на проекта 2 762 556 лв., който е изцяло финансиран от Предприятието за управление дейностите по опазване на на околната среда към Министерството на околната среда и водите /ПУДООС/. С това работата по канализационната мрежа в Раковски приключва  на 100 процента.
В резюме: След двегодишни ремонтни дейности гр.Раковски вече разполага с изградени и въведени в експлоатация 62,565 км второстепенна канализационна мрежа и 64,194 км рехабилитирана второстепенна водоснабдителна мрежа. Изградени  са 9,115 км нови главни канализационни колектори. Близо 10,300 км са рехабилитираните главни водопроводни клонове. Изградена и въведена в експлоатация е пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ). Пречиствателната станция е проектирана и изградена за третиране на отпадъчните води на града. Производителността й е за 20 000 екв.жители и е напълно автоматизирана, с облекчена експлоатация, отговаряща на всички европейски изисквания. Изградената пречиствателна станция включва механично и биологично пречистване на водата и аеробна стабилизация на утайките.
След екоподобренията в Раковски настъпи  и дългоочакваното възстановяване на уличната и пътна мрежа. Полагането на чакъл като първи етап от асфалтирането  е изцяло със средства от общинския бюджет. Със старта на дейността на Общинското предприятие" Благоустрояване и превенция" , което е регистрирано в КСБ ще могат да се асфалтират повече километри от уличната инфраструктура  отново с финансовия гръб на Община Раковски.
От Общинската администрация призовават жителите на Раковски да появят  още малко търпение и разбиране  относно причиненото неудобство от ремонтните дейности , което затруднява  свободното придвиждане на граждани.