ЮЗУ иска повече медицински сестри

Новините

22-08-2017, 08:35

Снимка:

ЮЗУ "Н.Рилски"

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Докторанти от ЮЗУ участваха в лятно училище в Австрия

Просветното средище настоява пред министерството за повече места

С писмо до Министерството на образованието, ръководството на Югозападния университет в Благоевград настоява през тази учебна година да бъдат приети повече студенти за специалностите медицинска сестра и акушерка.

В момента всяка година за тези специалности се приемат само по 18 студенти, а в болничните заведения в областта имат сериозен недостиг на медицински сестри, като голяма част от тях са в пенсионна възраст.

Пациенти, които са лекувани в болници в Благоевград казаха ,че често една медицинска сестра е на смяна в цялото отделение и се усеща нуждата от повече специалисти.

Добрина Грачанлиева: "Голяма част от медицинските сестри в Благоевград в момента работят в две здравни заведения, заради недостиг на персонал.”

В многопрофилната болница в Благоевград работят 156 медицински сестри и акушерки, като 50 са в пенсионна възраст и на тяхно място трябва да бъдат назначени млади специалисти.

Венета Стефанова - главна мед.сестра в многопрофилната болница в Благоевград:  "Болницата изпитва остра нужда от недосиг на медицински сестри и акушерки, като имаме напредвид, че до 2019 година предстои пенсиониране на още 25 медицински сестри.”

За да не се задълбочи кризата с медицинския персонал в болниците в областта, от Югозападния университет са изпратили писмо до Министерството на образованието с искане приемът от 18 студенти да бъде увеличен.

Проф. Антони Стоилов – зам.-ректор „Образователни дейности”на Югозападен университет „Неофит Рилски”-Благоевград: ”Ние сме заявили нужда от 40 медицински сестри ,допълнително и 20-сет акушерки”.

От унивреситета казаха още, чедо дни очакват решението на Министерски съвет, с което ще стане ясно дали ще се обяви допълнителен прием на студенти по професионално напарвление „Здравни грижи”, съобщава БНТ.