Докараха оцелелите терористи от Барселона в Мадрид

Очаква се да бъдат обвинени в тероризъм, убийство и притежаване на оръжия

Френските власти не са знаели за съществуването на клетката, извършила нападенията в Каталуния миналата седмица, заяви френският министър на вътрешните работи Жерар Колон, предаде Ройтерс.
Пред френската телевизия Бе Еф Ем Те Ве той потвърди също така медийните информации, че колата, замесена в атаката в Камбрилс, е била засечена преди време от полицейска камера, че се движи в района на Париж с превишена скорост. Той допълни, че на този етап френските власти не знаят защо колата е била във Франция.
Същевременно днес от Барселона в Мадрид при засилени мерки за сигурност бяха докарани четиримата оцелели членове на терористичната група, извършила нападенията в Каталуния, предаде Франс прес.
Съдията Фернандо Андреу от Националния съд, разглеждащ случаи, свързани с тероризъм, ще съобщи на четиримата задържани какви са обвиненията срещу тях. Очаква се те да бъдат обвинени в тероризъм, убийство и притежаване на оръжия, предаде Ройтерс. Те могат да бъдат приканени да свидетелстват. Очаква се съдебното заседание да приключи с удължаване на мярката им за задържане под стража, докато се води разследването, което може да отнеме месеци или години, преди да бъде организиран процес срещу тях.
Сред четиримата е Дрис Укабир, който сам се предаде след атентата в Барселона. Неговият паспорт бе намерен във вана, изоставен след атентата. Той каза, че неговият малък брак Муса Укабир, който е на 17 години и който бе убит в нападението в Камбрилс, му откраднал документите за самоличност. Сред четиримата задържани е Мохамед Аяла, притежател на автомобила Ауди, използван в атака в Камбрилс. Един от братята му - Саид, бе убит в това нападение. Другият му брат Юсеф се предполага, че е загинал в експлозията в къща в град Алканар, използвана от терористите за скривалище и за място за подготовка на експлозиви. В съда бе доведен и Мохамед Ули Шемал, пострадал във взрива в Алканар и арестуван ден след това. В съда бе докаран и Салах ел Кариб, който имал интернет кафене в град Рипол, откъдето били изпращани в Мароко.
Вчера полицията в Каталуния ликвидира извършителя на нападението в Барселона - Юсеф Абуякуб. Петима терористи бяха убити при нападението в Камбрилс. Двама членове на групата, съставена от общо 12 души, загинаха във взрива в Алканар. Сред тях бе имамът Абделбаки ас Сати, под чието влияние са били членовете на терористичната група.