Щастлива зона за животните с подкрепата на Fibank

Съществуват редица доказани ползи за хората от притежанието на домашни любимци, включително физически, психически и емоционални - от засилване на социалните умения до намаляване на риска от сърдечен удар. Да отворите дома си за верен приятел може да е правилния лек за вас срещу множество проблеми.
Собствениците на домашни любимци ще се съгласят, че те могат да изпълнят сърцето ви с любов. Но е вярно и че само присъствието на домашен любимец може да помогне за подобряване на цялостното здраве на този орган. Центровете за контрол и превенция на болестите и Националният институт по здравеопазване в САЩ са извършили проучвания, свързани със сърцето, на хора, които имат домашни любимци. Констатациите показват, че тези хора проявяват понижено кръвно налягане, холестерол и нивата на триглицеридите - всичко това в крайна сметка може да сведе до минимум риска от сърдечен удар. При прекарали сърдечен удар, добрата новина е, че пациентите с кучета или котки са склонни да имат по-добри нива на възстановяване. По мнение на лекарите тези ползи за свързани с факта, че домашните любимци помагат за намаляване и контролиране на нивата на стрес на своите собственици.
Домашните любимци предоставят на стопаните си и емоционални ползи. Домашните любимци дават топлина и любов на възрастни, които нямат адекватно социално взаимодействие с други хора, както и на други хора, които живеят сами. Има медицински одобрен клас терапевтични животни, най-вече кучета или котки, които посещават затворени хора, като например деца в болници или старци в домове за възрастни. Терапията с домашни любимци се използват за пациенти с физически, социални, когнитивни и емоционални проблеми.
На въпроса къде да си изберем домашен любимец отговарят от Animal Rescue Sofia – млада българска организация, създадена от доброволци с големи сърца. През 2013 година те създават приют Фермата - първия по вида си приют за животни в България, направен с даренията на хиляди хора. Благодарение на отдадеността си и денонощната работа, доброволците от Фермата до момента са намерили дом за над 5000 четириноги приятели. Въпреки проблемите те не се предават и успешно продължават да намират средства за дейността си, за разлика от много други благотворителни организации, които страдат от липса на финанси и стигат до фалит.
Една от големите български банки - Fibank (Първа инвестиционна банка) подава ръка на Animal Rescue и благодарение на направеното от банката дарение в приюта е построена „Щастлива зона“, която е изключително важна за качеството на живот на животните. Зоната за свободна игра позволя на доброволците и осиновителите да общуват с кучетата в дружелюбна среда, а животните са значително по-спокойни и се учат на взаимодействието с хора, преди да бъдат осиновени.
В приют Фермата правят всичко възможно да работят по проблемите с бездомните животни – прием на изоставени и изгубени кучета, лечение на болните, кастрация и връщане по места, намиране на осиновители, образование и промяна на културата на отглеждане на домашните любимци.


Можете да намерите повече информация за дейността на Animal Rescue и на сайта им: www.arsofia.com. Ако пък желаете да подпомогнете дейността им със средства, можете да направите това чрез дарение на следната сметка:

Fibank, бул. „Драган Цанков“ № 37, гр. София, Драган Цанков 37,
IBAN в лева: BG07FINV91501215999954; IBAN в евро: BG50FINV91501215999956
SWIFT: FINVBGSF

Титуляр по сметка: Фондация АР София, бул. „Джеймс Баучер“ № 23.