Проф. Миланов: Системата на 112 може да се срути

Служебният кабинет забави проекта за спешна медицина и бяха изпуснати 85 млн. евро

За пореден път проблеми със спешния телефон 112. Вчера вътрешният министър Валентин Радев спря обществена поръчка за поддръжката на системата, тъй като фирмата, която отговаряла за дейността, го притискала. Той увери, че проблеми със системата не се очакват, но призна, че са допускани редица грешки при приемането на спешните адреси.

Цялата система на телефон 112 е на нокти и всеки момент може да се срути. Тази бодрящина, която звучи от името на водещи фигури в администрацията, каквито са министри и зам.-министри, ме дразни много. Това заяви в ефира на Нова Телевизия проф. Милан Миланов, началник на Клиниката по интензивно лечение в „Пирогов”.

По думите му в системата на спешна помощ са направени две грандиозни грешки.

Служебният кабинет забави проекта за спешна медицина и бяха изпуснати 85 млн. евро. Този проект трябваше да влезе в сила от сега. Забиваха проекта, защото не си свършиха работата. Другата грешка е, че още март месец тази година договорът между тази фирма, която поддържа комуникационната система на спешната медицина, и Здравното министерство трябваше да бъде сключен. Предното ръководство на ведомството е заделило и пари за това”, каза проф. Миланов.