Библиотечна колекция „В света на Дора Габе” с нова визия

През 2018 година се навършват 130 години от рождението на поетесата

По повод 24 август, рождения ден на бележитата добруджанска поетеса, преводачка и общественичка Дора Габе, Регионална библиотека „Дора Габе” Добрич реновира  залата, в която се помещава библиотечна колекция „В света на Дора Габе”. В обновена по-уютна обстановка, гражданите на Добрич и гости на града имат възможност да се запознаят с разнообразните библиотечни документи и други материали от Дора Габе и за нея,  от областта на архивното и музейното дело, обособени в уникална библиотечна колекция.

Открита през 2000 г. като постоянна експозиция, нетрадиционната колекция, една от първите в страната, съдържа книги, фотографии, репродукции, видеофилми, аудиокасети, грамофонни плочи, графики, фотографски негативи и позитиви, лични вещи на Дора Габе.

През 2018 година се навършват 130 години от рождението на Дора Габе, родена, израсла и останала завинаги свързана с Добруджа. По повод годишнината, Регионална библиотека "Дора Габе" обяви дарителска кампания за набиране на документи, спомени, архиви и фотографии, свързани с живота и творчеството на Дора Габе. Кампанията стартира на 24 август 2017 и ще продължи до 24 август 2018 г.

За предстоящата годишнина през 2018 г., библиотеката инициира разнообразни прояви, представящи богатия жизнен и творчески път на бележитата добруджанка – пътуваща изложба-постери ще обхваща по-важни акценти от многопластовия свят на поетесата. Дигитална колекция на сайта на библиотеката ще представи и даде възможност за онлайн достъп  до пълнотекстови произведения на Дора Габе, нейни преводи, книги от личната ѝ библиотека, архивни документи и др.

В празничния ден, от 10.00 ч., беседа за съдържанието на колекция „В света на Дора Габе” ще запознае децата от Летен детски клуб „Играй и учи”.

Регионална библиотека „Дора Габе” приканва всички желаещи да посетят обновената колекция.