Холандската полиция разследва арестувания в Ротердам испански гражданин за тероризъм

Разследват се възможните връзки на терористичната клетка от мароканци, която стои зад нападението в Барселона

Холандската полиция разследва за възможни терористични връзки, след като арестува испански шофьор на микробус с газови бутилки, който бе оставен близо до мястото, където трябваше да се проведе рок концерт, предава AFP цитирана от Агенция Фокус.
Мъжът бе „арестуван и отведен в полицейско управление“, заявиха от полицията в Ротердам, след като получиха секретна информация от испанските власти.
Арестът се случва една седмица след атентата в Барселона и Камбрилс. Представители на холандски сапьорски отряд „разследват минивана“, който бе намерен на две пресечки от концертна зала „Маасило“, където трябваше да се проведе концерт на американска рок група.
По-рано тази вечер холандските власти решиха да отменят концерта на калифорнийската група „Allah-Las“, заради секретна информация получена от испанските власти относно възможна терористична атака.
„Рано вечерта бях предупреден по телефона, че сме получили заплаха, която има отношение към американски концерт в сграда „Маасило“ в Ротердам“, заяви кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб на пресконференция.
„Сигналът дойде от испанската към холандската полиция“, каза той.
Кметът добави, че в момента тече разследване и не може да се каже „дали микробусът с газовите бутилки е свързан с тази заплаха“.
Рок групата бе ескортирана от концертната зала от полицаи с бронежилетки.
В официално изявление те потвърдиха, че са „ненаранени и много благодарни на полицията в Ротердам и другите отговорни агенции за откриването на потенциалната заплаха, преди някой да бъде наранен“.
От полицията казаха, че след това полицай е решил да спре микробус, който се е движел наблизо.
„Микробусът е бил с испански номера и е каран от испански гражданин. Вътре в него имаше няколко газови бутилки. Разследва се дали има връзка с терористичната заплаха“, се казва в изявление. Шофьорът не е имал логично обяснение какво търси в този район, нито пък билет за концерта
Разследват се възможните връзки на терористичната клетка от мароканци, която стои зад нападението в Барселона. Концертната зала в Ротердам бе затворена и претърсена от холандски антитерористичен отряд, докато тълпата бе евакуирана.
Говорител на Министерството на правосъдието на Холандия заяви, че степента на терористична заплаха за страната, си остава на ниво четири, което е второто най-високо.