Евакуираха жителите на Ощава и Сенокос

Втори хеликоптер идва да гаси пожара в Кресна

На брифинга пред медиите тази сутрин вътрешният министър Радев заяви, че село Стара Кресна е било под голяма опасност през нощта, съобщи БНТ. Пожарникарите са успели да го овладеят, но нови огнища са разпалени тази сутрин в района на село Ощава, като засега огнеборците се справят със стихията. Основното огнище е локализирано от двете страни.

Досега са изгорели 700 дка иглолистни и широколистни гори, както и тревисти площи, съобщиха от пожарната. На място ще се борят 520 пожарникари и военни. Има два хеликоптера, вторият ще пристигнве скоро.

Жителите на с. Ощава и Сенокос са евакуирани. Ще могат да се върнат организирано до къщите си, за да нахранят животните си. Къщите им се пазят от полиция заради вандали.

Министър Радев призова по-младите с близки и роднини тук да се свържат с тях, за да ги помолят да напуснат къщите си, ако са още в тях, защото опасността не е преминала. Гл. комисар Николай Николов заяви, че се прави всичко възможно пожарът да се загази днес. Електрозахранването не е възстановено.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи:
"Пожарът е локализиран от две страни, но продължаваме да се притесняваме. Това е Стара Кресна да не се разпространи пожара към парка Пирин. Имаме четири булдозера, единият хеликоптер вече работи. Главтният секретар ми предаде, че няма опасност за къщите."