Мечка се разхожда на пътя до смолянско село

Региони

25-08-2017, 12:49

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Карат мечка от Албания в Белица

Мечка уби шест овце край село Чокманово

Гъбари разказват за чести срещи с мечки в местностите Белия камък, Герзовица, Перелик и Хайдушки поляни

Мечка се разхожда на пътя край смолянското село Бостина. За внезапната среща със защитеното животно разказва Елка Желева от Смолян, която е подала и сигнал за случая на спешния телефон 112. Според Желева туристите и пътуващите в района трябва да бъдат предупредени за възможна поява на четириногия хищник. Гъбари се срещат често с мечки в околностите на Смолян, обяснява Захаринка Билянова, брокер на диворастящи гъби.
Пътувайки по пътя Рожен - Смолян, Елка Желева видяла близо пред колата си разхождащо се мече. Инстинктивно спряла автомобила, след което горският обитател се отдалечил необезпокояван, напуснал пътното платно и се шмугнал в гората. Сцената с мечата разходка се случила около 19 часа привечер в местност непосредствено до Бостина по пътя Чепеларе - Рожен-  Смолян.
В околностите на селото са засичани мечки, заснети с фотокапани, посочва кметът на Бостина Евтим Стойков, цитиран от БТА. Защитените екземпляри се появяват в кадрите на камерите, поставени в близост до хранилки за дивеч. В предишни години в района е имало нападения от мечка върху стадо, но през това лято няма инциденти с кафявите четириноги.
Гъбари разказват за чести срещи с мечки в местностите Белия камък, Герзовица, Перелик, Хайдушки поляни, информират от пунктовете за изкупуване на гъби. Край село Орешец кръстосва мечка с три малки, предупреждава дългогодишен гъбар от Смолян.
Хората, озовали се в подобна непредвидена среща е препоръчително да запазят самообладание, да не предизвикват шумове, които биха раздразнили мечката. Всеки шум, различен от звуците в гората я дразни и плаши, препоръчва Снежана Орлова, планински водач. Според нея в такива ситуации е най-разумно да се спре колата, в никакъв случай да не се форсира или включва клаксонът, а снимки със светкавици са напълно противопоказни, защото след силни светлини дивото животно може да освирепее и да стане непредсказуемо. Когато хищникът се отдалечи, туристите е добре да се сетят за продължението на приказката "Беж, Лиске, да бягаме", шегува се планинският водач.